Regeringens nya corona-krispaket för småföretagare

Uppdaterad 2020-03-26 | Publicerad 2020-03-25

Regeringen presenterar ytterligare ett coronakrispaket för ekonomin.

Nu främst riktat på svenska småföretag.

Bland annat sänks arbetsgivaravgifterna tillfälligt.

– Sverige kommer att klara av det här, säger finansminister Magdalena Andersson till Aftonbladets Pär Karlsson.

Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna presenterade under onsdagen ett nytt corona-krispaket. Det innehåller ”statlig företagsakut för drabbade små och medelstora företag”, ”tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter”, ”tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher” och vissa skattelättnader för småföretagare.

– Vår bedömning är att de som har det allra tuffast just nu är de mindre företagen, säger finansminister Magdalena Andersson.

C:s ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström anser att dagens krispaket är mer träffsäkert.

– Vi tar bort arbetsgivaravgiften under fyra månader för landets småföretag säger han.

Han säger att det paket de presenterar är något billigare för skattebetalarna än önskemål från branschorganisationer och oppositionen.

Liberalernas Mats Persson:

– Vi har nu bestämt oss för att vi ska göra det som krävs för att se till att det inte blir massarbetslöshet i Sverige.

Finansmarknadsminister Per Bolund, finansminister Magdalena Andersson (S), Mats Persson ekonomisk-politisk talesperson (L).

Den statliga företagsakuten är en åtgärd som senast användes under den ekonomiska krisen på 90-talet. Den innebär bland annat att staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna som tas av företag som fått ekonomiska problem på grund av coronautbrottet.

Det finns ingen satt gräns för vad som räknas som ett småföretag i förslaget. Men regeringen och samarbetspartierna skriver att de ”förväntar sig att de garanterade lånen inte används för bonusar och rörliga ersättningar till ledande befattningshavare eller vinstuttagande annat än sådant som kan jämställas med ett normalt löneuttag”.

Företag ska vända sig till bankerna för att ta lån med statlig garanti.

De tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifterna gäller mellan 1 mars till 30 juni. Under den perioden ska bara ålderspensionsavgiften betalas in av av arbetsgivare med upp till 30 anställda.

”Nedsättningen föreslås gälla för upp till 30 anställda och på den del av lönen för den anställde som inte överstiger 25 000 kronor per månad. Det medför en skattelättnad med upp till 5 300 kronor per anställd och månad” skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Enskilda näringsidkare ska få en motsvarande sänkning av egenavgifterna.

Totalt beräknas de här åtgärderna kosta 33 miljarder kronor.

Företagare ska också kunna få stöd att betala hyror under perioden 1 april till 30 juni. Fem miljarder kronor avsätts för att ”underlätta och påskynda omförhandling av hyror. Inriktningen är att staten bär 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran”. skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke säger att de hade velat se kraftfullare åtgärder:

– Det är bra att regeringen presenterar nya åtgärder och det är på bra områden, men de är inte tillräckligt kraftfulla. Vi ser för var dag som går hur allt fler företag drabbas av akuta problem som hotar både verksamheten och jobben, säger han i en mejlkommentar.

– För att rädda företag och jobb krävs unikt breda och omfattande åtgärder. Vi vill bland annat se ett utbyggt system för korttidspermittering, sänkt ränta på anstånd med skatteinbetalningar och en räddningsersättning för företag som förlorat en stor del av sin omsättning.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, kommenterar paketet i ett uttalande till Aftonbladet:

”Det är nattsvart för många företag och många förlorar nu sina jobb. Därför är det bra att regeringen går vidare med ytterligare åtgärder.

Jag är glad att man har lyssnat på oss moderater som föreslagit att staten måste ta en stor del av hyreskostnaden för drabbade företag. Dessutom inför man en företagsakut precis vi sagt, även om den borde varit mer ambitiös.

Paketet är för snålt. Man borde ta borde ta arbetsgivaravgifterna för alla företag. Det hade varit enklare och då träffas alla som nu har problem. Dessutom riskerar förslaget att bli administrativt krångligt. ”

PODD Så har EU misslyckats under coronakrisen

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur EU har hanterat coronakrisen. Vad händer med EU när krisen väl är över? Gäst är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln