Nej till gratis blöjor på Malmös förskolor – föräldrar kritiska

avRobert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT, Robert Rosén
Föräldrar får även fortsättningsvis bekosta blöjorna till barn på förskolan. Linda Carlsson anser att det är fel, hon tycker att kommunen ska stå för blöjkostnaden.

Föräldrarna får även fortsättningsvis stå för blöjkostnaderna.

I Malmö kommer förskolorna inte börja betala för blöjor.

– Vi gör inga förändringar från hur vi har det i dag, säger Rose-Marie Carlsson (S), ordförande i förskolenämnden.

Frågan om blöjorna på förskolorna ska vara gratis eller inte har än en gång aktualiserats i vinter. Strax innan jul fastställde Högsta förvaltningsdomstolen en dom från kammarrätten, med innebörden att förskolorna ska stå för blöjkostnaderna istället för föräldrarna.

För Malmö stad skulle det kunna innebära en kostnad på uppemot tio miljoner kronor, men efter beskedet var man tydliga med att man inväntar hur Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) agerar i frågan.

Efter att ha diskuterat riktlinjerna har SKR kommit fram till att det i dagsläget inte finns underlag för att rekommendera kommunerna att ändra sina rutiner.

I Malmö innebär det att blöjorna även fortsättningsvis kommer bekostas av vårdnadshavarna och inte kommunen.

Inte varit uppe – sen 1970-talet

– Vi följer de riktlinjer vi har. Det vill säga att vi gör inga förändringar från hur vi har det i dag, precis som SKR rekommenderar, säger Rose-Marie Carlsson (S), ordförande i förskolenämnden.

Den tolkning som SKR gjort är enligt henne logisk och till skillnad från Värmdö kommun, som domen gällde, har inte kommunen tillhandahållit gratis blöjor medan en privat förskola gjort tvärtom. En faktor som gör att ingenting förändras i Malmö i nuläget.

Någon större diskussion kring vem som ska finansiera blöjorna i Malmö har det heller inte varit.

– Det har inte varit uppe överhuvudtaget. Jag vet att de hade det någon gång på 1970-talet men på den tiden hade man snibbar och en sorts blöjor. Det är inte riktigt så i dag. Jag har inte hört några reaktioner bland vårdnadshavare heller. Det är snarare tvärtom, de får ta ta med sig de blöjor de vill ha, säger Carlsson.

Foto: Malmö Stad
Rose-Marie Carlsson (S) är nöjd med SKR:s tolkning.

”Man betalar ändå för det”

De Malmöföräldrar Aftonbladet träffar under tisdagseftermiddagen är dock av en annan åsikt.

– Man betalar ju för dagis, så frågan är ju om det ska ingå då eller inte, säger Axel Spångberg, vars barn ännu inte börjat på förskolan.

Vad tänker du då? Tycker du att det ska ingå eller inte?

– Jag kan tycka att det ska ingå. Man betalar ändå för det. Det är ju ingen stor kostnad egentligen men man betalar ju för dagiset, så why not.

Även Linda Carlsson, som även hon är nybliven förälder och inte har något barn på en förskola än, tycker att kommunen ska stå för blöjkostnaden.

Kommunen följer rättsläget

– Man betalar ju för förskolan så då tycker jag att det ska ingå i avgiften för förskolan. För det är ändå så många andra utgifter man har som småbarnsförälder, säger hon.

Resonemanget från Malmö stad är att skattemedlen främst ska gå till själva verksamheten, där blöjor i nuläget alltså inte räknas in.

Även om det inte är aktuellt med gratis blöjor i Malmö i nuläget kan det förändras.

– Naturligtvis så följer vi rättsläget. Blir det förändringar eller något annat så får vi rätta oss efter det, säger Rose-Marie Carlsson.

I dag är det cirka 17 000 barn som går på förskola i Malmö stad.

Foto: Robert Rosén
Axel Spångberg tycker att kommunen ska betala för blöjorna.
Foto: Robert Rosén
Även Linda Carlsson anser att kommunen ska stå för blöjkostnaden.
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Malmö

Politik