Premiärminister Johnson utreds för turistresa

TT-AFP

Publicerad 2020-03-08

Den brittiske premiärministern Boris Johnson utreds av en parlamentisk kommissionär för en turistresa till den privatögda karibiska ön Mustique. Bilden är tagen vid ett besök på ett laboratorium i Bedford technology park i England. Arkivbild.

Det brittiska parlamentets kontrollant av bland annat ledamöters utgifter ska granska premiärminister Boris Johnsons semesterresa till Karibien, sedan den bekostats av utomstående person.

Kommissionär Kathryn Stone ska se över Johnsons och flickvännen Carrie Symonds resa till den privatägda ön Mustique över nyår, en resa som enligt Johnsons uppgift betalts av affärsmannen David Ross. Ross förnekade först att han skänkt pengarna, för att sedan säga att beloppet på 15 000 pund, omkring 183 000 kronor, var "ett slags understöd".

Oppositionspartiet Labour har krävt att kommissionären för upprätthållande av parlamentarisk norm ska utreda fallet. Statsministerns kansli 10 Downing Street har tidigare sagt att resedeklarationen varit korrekt, men vill nu inte kommentera tidningen Observers uppgifter.