Rekordvarmt Australien håller andan

TT

Publicerad 2020-01-09

En brandman tänder under torsdagen en kontrollerad brand nära Tomerong, New South Wales i Australien, i ett försök att begränsa en närliggande brand.

Australien bävar för fredagen och den nya värmebölja som väntas med den nya dagen.

Lika varmt som i december lär det dock inte bli – månaden var den varmaste och torraste i landets historia.

Lämna staden. Nu.

Invånarna i Parndana på turistön Kangaroo Island söder om Adelaide blev på torsdagen varnade för att nya bränder hotar orten.

En tredjedel av den stora ön är redan eldhärjad och under natten rapporterade räddningstjänsten South Australian Country Fire Service, CFS, att en eld tagit sig förbi säkerhetsavspärrningar och spred sig över ön.

– CFS uppmanar alla att inte vänta på nödvarningarna, då kommer det vara för sent att lämna, säger Ian Tanner på CFS.

– Vägarna är just nu öppna och kan användas. Men de kommer snart att bli farliga och kommer troligtvis att stängas.

De som lämnar orten tvingas då också lämna Kangaroo Island wildlife park, som sedan december använts som tillflyktsplats för hundratals brandskadade koalabjörnar som skadats i hela delstaten South Australia, skriver The Advertiser.

Ägarna till parken uppges ha bestämt sig för att stanna för att kämpa mot elden, om den kommer så nära som befarat.

"Inte på långa vägar över"

Victoria, delstaten direkt öster om South Australia, förlängde under torsdagen det nödläge som råder med ytterligare 48 timmar.

23 bränder brann enligt nyhetsbolaget ABC utom kontroll på torsdagsmorgonen, främst i den nordöstliga delen av staten.

Invånare i de värst drabbade områdena uppmanas att ta "liv eller död"-varningarna på allvar och att ny extrem brandfara kommer att komma under fredagen och att torsdagens förhållandevis svala och lugna väder är bedrägligt.

– Det här är inte på långa vägar över, säger delstatens premiärminister Daniel Andrews, enligt mediebolaget SBS.

Hans motsvarighet i New South Wales, Gladys Berejiklian, meddelade under torsdagen att staten har öronmärkt en miljard dollar, motsvarande 6,5 miljarder kronor, för återuppbyggnad av infrastruktur, inte minst för tillfälliga boenden åt alla nödställda.

Bara hittills under 2020 har över 1 000 hem förstörts i lågorna, uppgav räddningstjänsten RFS under dagen.

2019 varmaste året hittills

Medan Australien rustar för nya bränder redovisar landets meteorologiska institut BOM, siffror som till stor del förklarar vad som ligger bakom dem. 2019 var både det varmaste och det torraste året som uppmätts.

Medeltemperaturen låg 1,52 grader över snittet och den genomsnittliga nederbörden låg på 277 millimeter, 40 procent lägre än ett normalt år.

I flera stora städer – Sydney, Canberra, Brisbane och Hobart – registrerades de högsta maxtemperaturerna.

Mellan 17 och 29 december uppmättes de sju varmaste dagarna i landets historia. Den 18 december noterades den högsta medeltemperaturen för landets samtliga väderstationer – 41,88 grader. Allra varmast var det i Nullarbor i South Australia, där det uppmättes 49,9 grader.

– Vi hade elva dagar när genomsnittet för högsta temperaturen var över 40 grader, och det är väldigt mycket, säger Karl Braganza, chef för BOM:s klimatforskning, till Sydney Morning Herald.

– Vi hade tur förra sommaren som inte fick den sortens brandaktivitet som vi har sett i år. I år var vi inte lika lyckligt lottade, säger Braganza om de pågående bränderna.


PODD Över en miljard djur kan ha dött i bränderna

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om bränderna i Australien och hur det påverkar landets unika djurliv.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen