Järvaveckan växer – alla partiledare klara

Anja Haglund/TT

Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2019-03-24

För tredje året i rad kommer alla partiledare att tala under politikerveckan i Järva i nordvästra Stockholm i sommar.

Intresset är rekordhögt från företag och organisationer och en tydlig tanke hos arrangörerna är att få fler i jobb.

Järvaveckan, som kan ses som ett alternativ till politikerveckan i Almedalen, hålls i mitten av juni. I år är intresset rekordstort, enligt arrangörerna. Hittills har över 100 aktörer anmält sig, vilket kan jämföras med 30 vid samma tid förra året.

– Det är mycket glädjande. Politikerna, partiledarna, företag, myndigheter och organisationer är tillbaka. Det stärker vår demokrati men tilliten ökar också varje gång vi gör det här för medborgarna, som har känt sig osedda i många år, säger Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan.

I fjol slogs publikrekord med 30 000 deltagare.

Bygga broar

I år har man krympt antalet dagar från nio till fem. Tidigare har varje parti haft sin egen dag, nu får partierna delvis dela på utrymmet. Något det också finns en särskild avsikt med.

– Vi vill att det ska vara mer intensivt, men framför allt att olika målgrupper – som inte skulle träffas om varje parti hade sin egen dag – ska kunna mötas. För oss handlar det mycket om att bygga broar och skapa mötesplatser för människor med olika syn, säger Ahmed Abdirahman.

I programmet har man medvetet försökt matcha partier som anses ha olika utgångspunkter politiskt, berättar han. Exempelvis delar Vänsterpartiet dag med Kristdemokraterna, och Liberalerna med Sverigedemokraterna.

Bland de företag och myndigheter som hittills anmält sig märks Försvarsmakten, Polisen, Almega, KTH, Handelshögskolan och tågbolaget MTR, och arrangörerna sätter i år ett tydligt fokus på rekrytering.

Förra året genomförde exempelvis MTR 159 arbetsintervjuer under Järvaveckan vilket resulterade i att 38 personer fick anställning.

Sämre trygghet

– Sverige har en kompetenskris och här sitter människor som behöver jobb och vill bidra. Vi ser att det här faktiskt kan påverka vardagen för enskilda personer, säger Ahmed Abdirahman.

Syftet med Järvaveckan är också att rikta ljuset mot utsatta områden och det utanförskap som finns där. Ahmed Abdirahman framhåller att det är en fråga som berör hela landet.

– Vi vet att arbetslösheten är högre i de här områdena, vi vet att skjutningarna tyvärr är fler och vi vet att tryggheten är sämre. I Rinkeby-Tensta är det runt 60 procent som har anställning. Om vi kunde öka det med 5–10 procent, hur mycket skulle inte Stockholms stad vinna på det? Samma sak gäller för motsvarande områden i hela landet, säger han.

Politikernas tal i all ära – men det är i mötena människor emellan som magin uppstår, anser grundaren av Järvaveckan.

– Det viktiga här är att svenska medborgare, som tillsammans ska bygga det här landet framåt, får gemenskap och får lära känna varandra, säger Ahmed Abdirahman.

ANNONS