Darren Osborne misstänks för terrorism

NYHETER

Föraren i skåpbilsattacken på Seven Sisters Road i London i måndags, 47-årige Darren Osborne, är nu formellt misstänkt för terrorrelaterat mord och mordförsök, enligt brittiska åklagare. Mannen uppges ha skrikit att han ville döda muslimer.

Dödsorsaken för den 51-årige man som föll offer för attacken var "en mängd kroppsskador", uppger brittisk polis. Resultaten är preliminära, men allting tyder därmed på att 51-åringen dödades av bilen, inte av den plötsliga sjukdom som gjort att han sjunkit ihop på gatan en stund tidigare.

Fordonet plöjde in i troende som samlats på gatan runt den sjuke. Trots att det var mitt i natten var området fullt med folk eftersom bönen just avslutats i två moskéer i området.

”En attack mot muslimer”

Förutom den döde skadades ett tiotal människor i dådet.

– Det här var en attack mot muslimer, nära deras böneplats, har premiärminister Theresa May sagt.

FAKTA

Mellan två moskéer

Dådet ägde rum mellan två moskéer i området Finsbury Park. Den ena ligger i lokaler tillhörande välgörenhetsorganisationen Muslim Welfare House på Seven Sisters Road. Den andra, på Saint Thomas's Road, är större, och känd som Finsbury Park Mosque eller North London Central Mosque. Finsbury Park Mosque har tidigare varit omtalad för att ha lockat radikala islamister, men medier i London rapporterar att sedan en ny ledning tog över 2005 har den helt ändrat inriktning. Moskéns tidigare imam Abu Hamza dömdes 2015 till livstids fängelse i USA för att ha bistått terrorister. Stadsdelen Finsbury Park beskrivs som ett arbetarklassområde, ett par kilometer norr om centrala London, med många olika nationaliteter. Området är annars mest känt för att vara hemmaplan för fotbollsklubben Arsenal, som har sin hemmaarena några kvarter söder om de nu aktuella moskéerna. På matchdagar är gatorna och pubarna fulla av fans.

ARTIKELN HANDLAR OM