Secret Service: Vi har inga inspelningar från Trump

NYHETER

Säkerhetstjänsten Secret service har inte några ljudinspelningar eller transkriptioner av sådana från president Trumps tid i Vita huset.

Det uppger de för Wall Street Journal.

Däremot utesluter man inte möjligheten att annan personal eller presidenten själv kan ha spelat in samtalen.

1 av 2 | Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Det var i samband med att Trump själv, efter att han sparkat FBI-chefen James Comey i början på maj, själv tog upp ämnet i en tweet som spekulationerna om om eventuella inspelningar började florera.

”James Comey får hoppas att det inte finns några ”band” med våra konversationer innan han läcker till pressen”, skrev presidenten på Twitter.

Tweeten var ett svar på uppgifterna om att Comey själv hade gjort detaljerade anteckningar efter de samtal han haft med Trump, där presidenten bland annat ska ha pressat Comey att ”släppa” utredningen av Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn.

Utesluter inte att det kan finnas

Men på tidningen Wall Street Journals fråga, som ställts inom ramen för offentlighetsprincipen, svarar den amerikanska säkerhetstjänsten Secret service, att de inte har några ljudinspelningar eller transkriptioner av Trumps samtal i Vita huset.

Säkerhetstjänsten, som har hand om presidentens och dennes familjs livvaktsskydd, har tidigare gjort hemliga inspelningar i Vita huset, bland annat under John F Kennedy och Richard Nixons tid vid makten, vilket slutligen ledde till att Nixon fick avgå i samband med Watergate-affären.

I en tid med mycket turbulens i Vita huset och kring presidenten kan frågan om inspelningarnas existens vara avgörande för Trump efter påståendet om att han ska ha bett Comey om hans lojalitet, samt att han ska lägga ned FBI-utredningen om påstådda rysskopplingar under valet.

Trump: Kanske berättar snart

Frågan om eventuella inspelningar aktualiserades på nytt i förra veckan, efter att Comey frågats ut av senatens underrättelseutskott.

Trump kallade då Comey en lögnare och när presidenten i fredags fick frågan om han kunde stödja sitt påstående med bandade samtal svarade presidenten kryptiskt:

”Jag kanske ska berätta om det inom den närmaste framtiden.”

Själv sa Comey under förhöret att han ”verkligen hoppades att det fanns inspelningar” då dte skulle styrka hans vittnesmål.

Men trots att Secret service inte ska ha gjort några inspelningar så utesluter man inte möjligheten att annan personal i Vita huset eller presidenten själv kan ha spelat in samtalen.

Sanders: Ska kolla under sofforna

Under en pressträff på måndagen fick Vita husets presstalesperson Sean Spicer återigen frågan om det finns några inspelningar.

– Jag tycker att presidenten var mycket tydligt på fredagen om att han skulle svara på detta så snart som möjligt. När han är redo att diskutera det ytterligare kommer han att göra det.

Både Sean Spicer och hans kollega Sarah Huckabee Sanders har tidigare sagt att man inte känner till om det finns inspelningsutrustning i Vita huset.

Huckabee Sanders hänvisade senast i förra veckan reportrarna att ställa den frågan till Secret Service. På frågan om hon inte själv kunde ta reda på detta svarade hon skämtsamt att hon skull kolla under sofforna.

FAKTA

Trump vs. Comey

 1. Juli 2016: FBI öppnar i tysthet en utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, ett beslut som offentliggörs först åtta månader senare.

 2. Oktober 2016: Företrädare för underrättelsetjänsten säger att Ryssland ligger bakom dataintrång och spridning av falsk information för att störa valet.

 3. November 2016: Trump vinner valet. Comey har strax före valet återupptagit, och lagt ned, utredningen om den demokratiske kandidaten Hillary Clintons mejlhantering.

 4. December 2016: Demokraterna anklagar Comey för att ha undanhållit information om Rysslands inblandning i valet, för att hjälpa Trump.

 5. Januari 2017: Comey och andra höga chefer inom underrättelsetjänsten informerar Trump om att president Vladimir Putin legat bakom Rysslands inblandning i valet.

 6. Januari 2017: Trump ber Comey att stanna på sin chefspost även under hans styre.

 7. Februari 2017: FBI avvisar en Vita huset-förfrågan om att motbevisa medieuppgifter i New York Times om kontakter mellan Trumps kampanj och rysk underrättelsetjänst.

 8. Februari 2017: Trump rasar över nyhetsrapportering kring FBI och Ryssland. Han twittrar att FBI inte verkar kunna stoppa säkerhetsläckor som skadar regeringen.

 9. Mars 2017: Comey ber justitiedepartementet att dementera uppgifterna, som Trump twittrat ut, om att Barack Obama låtit avlyssna Trump.

 10. Mars 2017: Comey säger att han planerar att stanna på sin post. ”Ni får dras med mig i ytterligare 6,5 år”, säger han.

 11. Mars 2017: Comey bekräftar för första gången att FBI utreder Rysslands inblandning i valet, och med det även kopplingar mellan personer inom Trump-kampanjen och den ryska regeringen.

 12. Maj 2017: Trump ger Comey sparken.