25-åring dog på Northvolt: ”Han var en jättefin människa”

Publicerad 2023-12-17

En 25-årig grekisk medborgare dog natten mot fredag av skador han fick i november på Northvolts batterifabrik.

Mannens hyresvärd i Skellefteå, Gora Dangoura, är bedrövad:

– Det är så jobbigt att prata om honom eftersom han var en så fin kille.

25-åringen dog natten mot fredagen, efter att han skadats på Northvolts batterifabrik i Skellefteå den 4 november. Mannen blev svårt brännskadad i samband med en explosion i en renhållningsmaskin.

Efter olyckan fördes han till Norrlands universitetssjukhus. Trots intensivvård och nersövning i flera veckor gick hans liv inte att rädda. Natten mot fredag dog 25-åringen.

Mannen var utbildad ingenjör och jobbade som miljöingenjör i Grekland, innan han kom till Skellefteå i somras. 25-åringen folkbokfördes i Sverige i juni, och började arbeta på Northvolt.

För omkring tre månader sedan flyttade han in hos Gora Dangoura, som delade lägenhet med 25-åringen, men själv oftast bodde i flickvännens lägenhet.

Gora Dangoura var 25-åringens rumskamrat.

– Han var jättelugn, snäll och omtänksam. Han var väldigt social och hade goda värderingar. Vi pratade om allting, säger Gora och tillägger:

– Både jag, min flickvän Camilla och våra två döttrar är jätteledsna för det som hänt. Han var en jättefin människa.

Skojade med dottern

Minstingen i familjen, 2-åriga Fatima, gillade 25-åringen skarpt. Han busade ofta med henne och skojade om Greta Gris, hennes favoritprogram.

Själv var 25-åringen en nyfiken natur, enligt Gora. De både männen pratade engelska och franska med varandra:

– Han lärde mig allt möjligt om grekisk kultur, om olivolja och mycket annat. Ibland hade vi samtal om kolonialismen i Afrika. Vi hade så fina diskussioner med varandra, säger Gora.

Northvolts fabrik i Skellefteå.

25-åringens vetgirighet visade sig när han ofta ställde fråga efter fråga om allt möjligt, ”varför säger man så här på svenska, hur är medel-Svensson”:

– Han var nyfiken på ett fint sätt, ställde hela tiden frågor till mig om saker som han inte förstod, berättar Gora.

När 25-åringen tyckte att ”greker är mer sociala än svenskar” förklarade Gora att ”svenskarna är inte otrevliga – de är avvaktande – och när de lär känna dig blir de världens trevligaste människor”.

Miljön var viktig för 25-åringen, som ofta gick ett milspår i skogen vid lägenheten, och ibland cyklade ner till centrum där han drack kaffe med sina grekiska vänner på ett kafé.

– Han tog bussen till jobbet, och tänkte på sin relation med naturen och på återvinning.

När 25-åringen brännskadades och fördes till Norrlands universitetssjukhus trodde Gora att han skulle klara sig och komma tillbaka:

– Jag tänkte på honom hela tiden, och bad för honom. Jag skrev många meddelanden till hans WhatsApp men fick aldrig några svar.

”Blev chockad”

I fredags när 25-åringen hade dött visste Gora först inte om det:

– När jag kom hem hittade jag min tjej Camilla på golvet. Hon satt där och grät. När hon berättade att han hade omkommit blev jag chockad. Jag har fortfarande inte hämtat mig. Det känns så jobbigt att den här fine killen som jag delade lägenhet med har omkommit, säger Gora.

Gora minns hur 25-åringen alltid hade skottat undan snön utanför lägenheten när han kom dit, och hur mycket 25-åringen längtade efter januarikylan:

– Han såg fram emot att det skulle bli spännande med vinter. Men det blev som det blev, säger Gora sorgset.

25-åringen var mycket uppskattad också på sin arbetsplats Northvolt:

– Vår älskade kollega som vårdats på sjukhus efter olyckan i början av november har tyvärr avlidit, sade Fredrik Hedlund, ansvarig för Northvolts fabriker, till Aftonbladet i fredags.

I torsdags dog också en man i 60-årsåldern efter en arbetsplatsolycka på Northvolt. Han var anställd av NCC, och fick kläm- och krosskador i samband med ett byggprojekt på fabriken. Ytterligare en anställd skadades vid händelsen.