Spionskandal skakar Wien – spår pekar mot Moskva

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 2024-04-11

Ryska agenter, stulna mobiler, krypterade chattar och ett inbrott.

Den största spionageaffären på årtionden nystas upp i Wien – och riktar på nytt strålkastarna mot stadens ljusskygga förflutna.

Bara månader före Österrikes parlamentsval skakas landet av en spionskandal.

I centrum står en tidigare anställd inom landets underrättelsetjänst. Han har gripits misstänkt för att systematiskt ha försett rysk säkerhetstjänst med känslig information. Men härvan är betydligt större än så – och tros gå långt tillbaka i tiden.

Enligt experter kan det röra sig om det största spionagefallet i modern österrikisk historia, skriver AP.

Härvan väntas enligt lokala medier leda till politiskt tumult – inte minst då den gripne uppges ha nära kontakter inom Österrikes politiska toppskikt.

Kopplas till bedragare

Under kalla kriget var Wien känt som världens spionagehuvudstad. Än i dag verkar ”mullvadar” där, uppger en källa med insyn till AFP. Runt 7 000 utländska agenter tros hålla till i Wien.

Den gripne 61-årige mannen, tidigare ansvarig för Österrikes hemliga agenter, nekar till anklagelserna.

Rykten har florerat i flera år, men först efter ett tips från London så greps han i mars. Via Telegramchattar hade britterna upptäckt kopplingar mellan 61-åringen och Jan Marsalek, operativ chef för skandalbolaget Wirecard, som gick under jorden i samband med en bedrägerihärva 2020 och senare dök upp i Belarus.

”Spindeln i nätet”

Flykten underblåste teorier om kopplingar till Rysslands militära underrättelsetjänst GRU och säkerhetstjänsten FSB. Marsalek tros i dag befinna sig i Moskva och beskrivs som ”spindeln i nätet” i det nätverk som nu utreds, skriver AP.

61-åringen – av tidningen Der Standard beskriven som brutal och skrupelfri – tros ha hjälpt Marsalek att utföra sitt arbete för Ryssland i Österrike.

Bland annat misstänks han ha försett ryssarna med stulen mobildata från österrikiska topptjänstemän.

Analyserade mord

Han ska även ha spionerat på en rad personer för Rysslands räkning, däribland en FSB-avhoppare samt Christo Grozev, Kremlkritisk reporter vid journalistnätverket Bellingcat. Grozev tvingades senare lämna Wien efter ett inbrott där bland annat hans dator stals – ett inbrott som diskuteras i de Telegramchattar som britterna kommit över.

61-åringen uppges även ha skrivit en analys för den ryska underrättelsetjänsten med ”förslag till förbättringar” efter ett Kremlbeordrat mord på en tjetjensk man i Berlin 2019, rapporterar AP.

I härvan ingår även en tidigare chef för den österrikiska säkerhetstjänsten, även han misstänkt för spionage. Han tros dock sitta säkert i Dubai.

Följ ämnen i artikeln