Chauffören körde diplomatbilen på tågrälsen: ”Blev inte som jag trott”

Publicerad 2024-04-02

”STOPP! SPÅROMRÅDE. All trafik förbjuden”.

Så står det på en av skyltarna vid tvärbanans spår i Stockholm.

Ändå körde diplomatbilens förare upp och gasade i två kilometer.

”Det blev inte som jag hade trott”, skriver hen till försäkringsbolaget.

Morgonen den 3 mars stod en svart minibuss övergiven på en tågräls i centrala Stockholm. Den hade av någon anledning kört upp på tvärbanans spår mellan Alviks strand och Stora Essingen.

Det var inte bara det som var anmärkningsvärt.

Fordonet hade dessutom en blå registreringsskylt vilket betyder att den tillhör en diplomat eller ambassad. Den hade kört över två kilometer och kraschat in i en stolpe. Hela främre delen var demolerad, krockkudden hade löst ut i förarsätet och det ena däcket var det inte mycket kvar av.

Det visade sig att bilen tillhörde Etiopiens ambassad i Stockholm.

”Vår ambassad ber om ursäkt för olyckan och besvären den orsakat. Vi har startat en internutredning för att ta reda på hur olyckan ska ha skett”, skrev ambassaden i ett mejl till Aftonbladet på eftermiddagen.

Polisen hade larmats klockan 01.55 och startade en förundersökning om vårdslöshet i trafik för reda ut vad som hänt.

Men den lades ner.

”Föraren har diplomatisk immunitet vid brottstillfället varför föraren inte kan lagföras”, skrev polisen i ett mejl till Aftonbladet två veckor senare.

I förundersökningsprotokollet finns en skadeanmälan som ambassaden gjort till sitt försäkringsbolag några dagar efter händelsen.

I den står det att händelsen inträffade klockan 01.30 på natten och att bilen ska ha kört 20 kilometer i timmen. Tre personer ska ha suttit i bilen och ingen av dem kom till skada. Chauffören uppger i anmälan att det ska ha varit isigt väglag på rälsen, att det blev materiella skador på en lyktstolpe och staket.

”Inte stora skador”, skriver ambassaden. Anmälan är stämplad med en ambassadstämpel.

Förarens egna ord om färden

I förundersökningen finns bilder på korsningen där bilen körde upp på spåret. Där finns skyltar som signalerar att det är ett spår för tåg.

”FARA Väg slutar”, står det på två skyltar på varsin sida rälsen.

”STOPP! SPÅROMRÅDE. All trafik förbjuden”, står det på en annan.

I beskrivningen av vad som hänt uppger föraren att hen var i tjänst och skulle köra ambassadpersonal.

”Det som hände var vid Gröndal och Liljeholmen, där finns det en korsning som både bilar och tåg kan passera. Jag skulle köra upp på E4, men av misstag hamnade jag på tågrälsen eftersom det fanns inga tydliga skyltar, och båda typer av fordon kan använda rälsområdet samtidigt.”

Chauffören uppger att han körde framåt istället för att backa tillbaka till platsen där hen körde upp.

I förundersökningen har polisen hämtat hem bilder från Trafikverkets övervakningskameror från vägen intill. Bilen ses då köra längs rälsen och det gnistrar från dess underrede.

”Jag insåg inte att jag hamnat på rälsen förrän det var för sent, och jag försökte hitta en avfart så jag fortsatte köra framåt. Jag trodde att det skulle finnas en väg ut, men det blev inte som jag hade trott”, skriver hen i skadeanmälan.

Här bärgas bilen.

LÄS VIDARE

Här duckar ambassaden Aftonbladets frågor

Följ ämnen i artikeln