Ericsson: Tusentals kommer att varslas

Publicerad 2016-07-19

Telekomtillverkaren Ericsson dubblar sitt sparprogram för att möta den svagare försäljningen – enligt ledningen kommer tusentals varslas.

Nu sågas ledningen av facket.

– De förstår inte produktutveckling, de tror att det är som att producera termosar där man kan byta ut folk hur som helst, säger Per Norlander på Sveriges ingenjörer.

Ericsson redovisar en vinst före skatt på 2 236 miljoner kronor för andra kvartalet 2016. Det kan jämföras med vinsten på 3 032 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

– Det har varit ett tufft kvartal. De trender vi såg i slutet av 2015 och under första kvartalet i år, framför allt med länder som har makroekonomiska utmaningar och valutadevalveringar, de har intensifierats under andra kvartalet, säger Hans Vestberg, vd för Ericsson.

Marknadsreaktionen var initialt positiv med ett kurslyft på cirka två procent för Ericssonaktien.

Lönsamheten, vinst i förhållande till försäljning, har gått ner hittills i år, tvärtemot bolagsledningens uttalade målsättning.

Tusentals sägs upp

Som svar på bolagets svaga resultat dubblar Ericsson sitt sparprogram från tidigare nio miljarder till i runda slängar 18 miljarder kronor för att möta den svagare försäljningen.

Det kommer innebära tusentals fler uppsägningar över hela koncernen, oklart var i nuläget, enligt Hans Vestberg.

Bara under andra kvartalet försvann 3 800 tjänster, varav majoriteten var påtvingade uppsägningar, enligt informationsdirektör Helena Norrman.

Framför allt regioner som Ryssland, Brasilien och Mellanöstern har märkt av påfallande försäljningsnedgångar.

Blir det stora varsel?

– Det finns inget land som kommer att vara exkluderat från det här, säger Vestberg.

Facket: ”Ingen är förvånad”

Per Norlander, koncernförhandlare vid Sveriges ingenjörer på Ericsson, är kritisk mot ledningens sparprogram.

– Men jag tror ingen är förvånad. Det är den medicin man alltid tar till när man tycker att det är dålig lönsamhet. Jag tror inte alls det är en lösning på lång sikt, men det är klart att man kan få upp siffrorna till nästa och näst-nästa kvartal, säger han till Aftonbladet.

Norlander hade hellre velat se en långsiktig plan för hur Ericsson ska kunna utveckla bra produkter.

– Men ledningen förstår inte produktutveckling. De tror att det är som att producera termosar, där man kan byta ut folk hur som helst. Är man ingenjör som ska produktutveckla ska man få fokusera på det, inte oroa sig för att ens jobb ska flytta till Indien.

Hur hårt tror du verksamheten i Sverige kommer drabbas?

– Alla nedskärningar har lett till neddragningar även i Sverige. Vi tror oss veta att Sverige alltid drabbas oproportionerligt hårt. Men hela världen kommer drabbas, och alla kommer att jobba lite sämre.

Misskrediterat ledningen

Under senare tid har anonyma läckorna inifrån Ericsson till pressen stått som spön i backen, uppgifter som misskrediterat ledningen med Hans Vestberg i spetsen. Bedömare har ställt frågan om Hans Vestberg är rätt man att fortsätta att leda Ericsson.

Hur känns det?

– Jag tror att man har en förståelse för det, självklart, aktiekursen har inte haft någon god utveckling, mitt och ledningens jobb är att fortsätta utveckla Ericsson.

Har du tänkt över din egen situation?

– Ja, det har jag. Jag jobbar varje dag och kommer självklart tillsammans med min ledning se till att vi nu levererar på det här. Det viktiga är att vi kan visa att vi förbättrar oss som företag hela tiden, säger Vestberg.

Ericsson har drygt 15 000 anställda i Sverige.

Följ ämnen i artikeln