Världens första flygande spagettimonster-bröllop

Publicerad 2016-04-18

I Nya Zeeland har världens första bröllop inom kyrkan för det flygande spagettimonstret ägt rum. Bruden och brudgummen sade ja till varandra med vigselringar av pasta - efter att myndigheter i landet nyligen godkänt vigslar inom religionen.

– Vår tro är lika rimlig som alla andra, säger Karen Martyn, vigselförrättare, till AP.

På ett Piratskepp utanför hamnen i Akaroa, Nya Zeeland, förevigade Toby Ricketts och Marianna Fenn sin kärlek till varandra på lördagen. Detta inom sin gemensamma tro - Pastafarianismen. 

– Vi bestämde oss för att ha Pirat-tema på bröllopet för att visa vår respekt för den Pastafariska tron, som menar att människan härstammar från pirater och delar 99,99 procent av vår DNA med dem, säger Toby Ricketts till AP.

Myndigheterna godkände vigseln

Pastafarianism grundades 2005 i USA. Sedan dess har religionen fått stor spridning på internet och 2006 släpptes boken Evangeliet om det flygande spagettimonstret, pastafariernas och spagnostikernas egen bibel.

Nu har trosuppfattningen fått legitimitet i Nya Zeeland, där myndigheterna nyligen beslutat att bröllop får förrättas inom den.

– Det här är vårt första lagliga bröllop internationellt sett och vi blir erkända över världen. Nu får vi bära vår huvudbonader (vanligtvis durkslag reds.amn.) på pass och körkort och vi är den snabbast växande religionen på planeten, säger Karen Martyn som var ”Ministeroni”, vigselförrättare, på bröllopet, till AP.

”Lika rimlig som andra religioner”

Ofta beskrivs Pastafarianism som satirisk och används av ateister och agnostiker för att ifrågasätta mänsklighetens mer etablerade religioner, samtidigt som en del anhängare menar att den är minst lika seriös som andra trosuppfattningar. 

– Det flygande spagettimonstret skapade världen, vi vet det. Vi var inte där och såg det, men ingen annan religion såg det det heller. Vår tro är lika rimlig som alla andra, säger Karen Martyn till AP. 

Den historiska vigseln innehöll bland annat en ring gjord av spaghetti, och kyssen avrundade det hela på klassiskt lady och lufsen-maner, när bruden och brudgummens läppar möttes halvvägs genom ett spagettistrå.

Följ ämnen i artikeln