Turkiska plan bombar Afrin i Syrien

Uppdaterad 2018-01-21 | Publicerad 2018-01-20

Turkiska attackplan bombade kurdiska YPG-mål i Afrin i nordvästra Syrien, meddelar Turkiet under lördagskvällen. Flygattacken är ett led i en turkisk operation kallad Olive Branch mot den kurdiska milisen.

– Våra väpnade styrkor har påbörjat en offensiv i syfte att förstöra delar av YPG, säger premiärminister Binali Yildirim i ett tv-tal.

Söndag morgon avfyrades fyra syriska raketer mot turkiska gränsstaden Kilis, enligt statliga nyhetsbyrån Andalou.

Landets armé bekräftar att man inlett en större militär mark- och flygoperation kallad Olive Branch på eftermiddagen. Operationen riktar in sig på den kurdiska milisen YPG som kontrollerar området, men även mot IS-jihadister.

Enligt armén ska operationen ske "med respekt för Syriens territoriella integritet".

"Förstöra terrorkorridoren"

– Vi kommer att stegvis förstöra terrorkorridoren så som vi gjorde i operationerna i Jarabulus och al-Bab, med start från väst. Afrin-operationen har de facto startat på fältet. Manbij blir nästa, sade Turkiets president Tayyip Erdogan i samband med att han tidigare under dagen talade till anhängare i staden Kutahya i västra Turkiet.

Tio personer och 24 personer skadades i lördagens attacker enligt kurdiska YPG. Krigsplan cirklar som bäst över staden och flera byar runt omkring har förstörts, enligt denne. Det är än så länge inga direkta strider mellan turkiska styrkor och YPG utan enbart skärmytslingar, säger talespersonen Rojhat Roj.

Boende i Afrin gömmer sig i sina hem och söker skydd, enligt en civil kurdisk tjänsteman. Pro-turkiska rebeller har också börjat gå in i Afrin, rapporterar den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

– Min fyraårige son är skräckslagen varje gång han hör ljudet av ett flygplan. Vilket brott har han begått, så att han måste leva i skräck?, säger Nisrin, en mamma i staden.

Enligt kurdiska YPG har tio personer dödats och 24 skadats i lördagens attacker

YPG kommenterar situationen med att "vi har inget val än att slå tillbaka", rapporterar Reuters.

Under söndagsmorgonen avfyrades fyra raketer från den syriska sidan som nådde Kilis vid Turkiets södra gräns och skadade hus, skriver statliga nyhetsbyrån Andalou.

Tre av raketerna ska ha skadat två hus, den fjärde ska inte ha orsakat några skador. Inga personer har skadats av rakterna, skriver Andalou.

Turkiet uppger att man har besvarat attacken med artillerield.

– Skjuter de en raket mot oss, kommer vi avfyra hundra tillbaka. Det finns ingen anledning att oroa sig, säger Kilis guvernör Mehmet Tekinarslan enligt nyhetsbyrån Dogan.

Premiärministern Binali Yildirim säger till AFP att han inte utesluter att turkiska markstyrkor kommer att delta i vedergällningarna under söndag.

AFP:s korrespondent i Afrin rapporterar att plan bombat västra delarna av området tidigt på söndagen.

Ryssland kräver stopp

Jan Hallenberg, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet, beskriver situationen som allvarlig.

– Striderna riskerar att öka ytterligare, YPG här är en av de få militära styrkorna som kan hålla emot Assad och hålla andra delar av Syrien. Det är turkarna beredda att krossa för sina nationella säkerhetsintressen.

Nyheten om den turkiska militäroperationen oroar Moskva som uppmanar till återhållsamhet. Ryssland kommer att stödja Syrien diplomatiskt och kräva att FN uppmanar Turkiet att stoppa militäroperationen, säger en ledamot i det ryska överhusets säkerhetsutskott till den Moskvatrogna ryska nyhetsbyrån Ria.

Ryska trupper dras nu tillbaka från området, enligt försvarsdepartement.

Turkiet betraktar den kurdiska milisen i Syrien, YPG, som en förlängning av gerillarörelsen PKK, som i årtionden fört väpnad kamp mot centralmakten i sydöstra Turkiet. President Erdogan har upprepade gånger sagt att han kommer att krossa den syrisk-kurdiska milisen i Afrin, som han betraktar som en säkerhetsrisk.

Försämrade relationer

Militära attacker riktade direkt mot områden som kontrolleras av kurdisk milis öppnar för en ny fas i kriget i Syrien. YPG har varit en nyckelallierad till bland annat USA i kriget mot terrororganisationen IS. Operationen inleds samtidigt som Turkiets relation med USA försämrats kraftigt.

– Det blir en konflikt här mellan USA och Turkiet. Den bottnar sig i att amerikanarna inte vill göra en stor militär intervention i Syrien. USA stödjer de styrkor som är emot IS i första hand och de som arbetar mot Assad i andra hand, säger Jan Hallenberg.

Han tror att situationen kommer att leda till än sämre relationer mellan USA och Turkiet men att våldet trappas ner.

– Jag tror inte det blir jättelika stridigheter. Jag skulle gissa att amerikanska militärer och politiker i Washington ringer upp turkarna och undrar vad de håller på med, säger Jan Hallenberg.