Jag har väntat på att något sådant här skulle hända

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2001-10-28

Christer Pettersson och hans "livmedikus", professor Lars Lidberg, har fört långa resonemang om mordet på Olof Palme.

Han är inte förvånad över att Pettersson nu erkänner mordet.

- Jag har väntat på att något sådant här skulle hända, säger Lidberg.

INTE FÖRVÅNAD Professor Lars Lidberg har som rättspsykiatriker fört långa samtal med Christer Pettersson om mordet på Olof Palme. Han är inte förvånad över Petterssons erkännande. Däremot vet han inte om Pettersson verkligen är skyldig. - Men han är synnerligen möjlig som mördaren, säger Lars Lidberg.

Lars Lidberg är Sverige mest kände rättsmedicinske expert. Han har haft Christer Pettersson som patient i många år.

- Jag känner honom väl. Han ringer mig ofta och brukar kalla mig sin livmedikus. Han uttrycker sig ju så. Nu var det en månad sedan jag hörde av honom senast.

Lidberg och Pettersson har haft ingående samtal om Palmemordet.

- Men jag är ingen polis och har inte frågat ut honom om det. Han har berättat och min roll har varit att lyssna.

- Han vill på något vis tala omkring detta. Han har ju tidigare vid ett flertal tillfällen sagt att han vill be Lisbet Palme om förlåtelse.

Tror du att han har begått mordet?

- Jag var inte på Sveavägen, så jag kan inte säkert veta. Men han är synnerligen möjlig som mördaren.

- Till mig har han sagt att han hamnat i ett patologiskt rus. Att han handlat i ett sömngångaraktigt tillstånd, som en zombie. Sedan har han plötsligt vaknat till under en bro och inte vetat var han har varit.

Har svårt kontrollera sina impulser

Lidberg menar att en hjärnskada, som Pettersson ådrog sig när han var ung, i kombination med alkohol- och amfetaminmissbruk har gjort att Christer Pettersson har svårt att leva socialt och kontrollera sina impulser.

- Han har attackerat många människor.

Lidberg kände även den så kallade bombmannen Lars Tingström väl.

- Tingström var en mycket farlig person som drevs av ett hat mot kungafamiljen och hela vårt statsskick. Pettersson var ett slags livvakt åt honom både i Kumlafängelset och när de bodde tillsammans i en villa söder om Stockholm.

- Det är möjligt att de har hetsat varandra och jagat upp sig i aggressivitet. Pettersson själv har egentligen aldrig varit någon särskilt politiskt intresserad person, han har mer en religiös ådra. Han var med i Frälsningssarmén under långa tider.

Lars Lidberg säger att människor som gjort sig skyldiga till mord på statsmän ofta är starkt religiösa - och mentalt sjuka.

"Felkoppling" kan ha lett till mordet

Han säger att det kan ha varit en tillfällighet om Pettersson befann sig vid biografen Grand på mordkvällen, eftersom hans knarklangare bodde intill.

Och om han fick syn på Lisbet och Olof Palme på bion så kan det, enligt Lars Lidberg, ha skett en "felkoppling" hos Pettersson som ledde till mordet.

Hillevi Wahl