Madsens medarbetare: ”Han är som ett barn”

Uppdaterad 2018-04-25 | Publicerad 2018-03-08

KÖPENHAMN. Mordmisstänkte Peter Madsen hade kraftiga humörsvängningar och samarbetsproblem. Det säger Kasper Feld, 34, som varit hans medhjälpare i rymdverkstaden de senaste åren.

Han tror inte längre att Peter Madsen är oskyldig, men Kasper Feld har ändå svårt att acceptera att han är en mördare.

– Jag hade aldrig kunnat tro att han skulle göra något så hemskt.

Peter Madsens raketverkstad på Refshaleøen i Köpenhamn existerar inte längre. När han anklagades, och senare åtalades, för mordet på Kim Wall stoppades verksamheten och i december stängdes den officiellt.

Sedan 1 mars är lokalen uthyrd till en annan hyresgäst. Nu finns nästan inget kvar av Madsens uppfinningar och verktyg. 

– Det kostade pengar att ha lokalen. Så vi har fått sälja inventarier för att betala hyran, säger Kasper Feld, 34 år. 

Kasper Feld har varit Peter Madsens medhjälpare i raketverkstaden de senaste två åren. Han beskriver en person med kraftiga humörsvängningar och samarbetsproblem. Men han såg aldrig något våldsamt i honom och hade i början extremt svårt att ta in att Peter Madsen var misstänkt för mordet på Kim Wall.

– Jag var fullständigt chockad. Det gick bara inte att ta in. Jag såg aldrig en sådan sida av honom, säger Kasper Feld.

”Hade flera kvinnor”

Det var ingen hemlighet för medarbetarna att Peter Madsen hade ett vidlyftigt sexliv och var polyamorös.

– Han hade flera kvinnor. Men det var alltid med samtycke och på lika villkor. Jag hörde eller såg aldrig att han gillade våldsinslag eller dominans, säger Kasper Feld. 

Peter Madsens mål var att skicka upp en bemannad raket upp i rymden. Det jobbade han intensivt med. Men Kasper Feld berättar också om en annan lekfull sida hos Madsen, som fick en idé att bygga en mänsklig centrifug.

– Ursäkten var att vi skulle testa g-kraften – men det var mest för att det var kul som vi gjorde det, säger Kasper Feld.

En stol placerades på en lång axel som drevs av raketbränsle. Peter anmälde sig själv som testpilot. 

När det var dags för test kunde inte Peter tygla sig. Han bad om mer bränsle och överskred hastighetsgränsen på 6 g. 

– Han kom upp till 6 g och sedan vidare till 7 g. Han fick tunnelseende och precis på slutet svimmade han av. Det minns han inte själv utan sa bara att det var jättekul, säger Kasper Feld och fortsätter:

– Peter är som ett stort barn. Han är ett barn i en vuxen kropp som hade möjlighet att leka med stora saker.

Svårt att få ihop bilden

Den 8 mars inleds rättegången mot Peter Madsen, som misstänks för att ha mördat och styckat den svenska journalisten Kim Wall. Han ska också ha utsatt henne för sexualbrott.

Kasper Feld har tänkt mycket på Kim Wall och hennes familj. Hur fruktansvärt det måste vara att förlora en dotter och en syster.

Samtidigt hoppades han länge att det skulle vara ett missförstånd och att Madsen var oskyldig. 

Men när delar av Kim Walls kropp hittades och det stod klart att det fanns tydliga tecken på att något försökt sänka kroppen, försvann det sista hoppet. Nu tror inte Kasper Feld längre att Peter Madsen är oskyldig, även om han har svårt att få ihop mordet med sin bild av Madsen.

– Det verkar som en fullständigt annan Peter än den jag känner. Jag trodde verkligen aldrig att han skulle kunna göra något sådant här, säger Kasper Feld.