Rekordmånga nya glassar i sommar

Uppdaterad 2015-04-20 | Publicerad 2015-04-19

Glassbranschen lanserar rekordmånga nya varianter inför årets säsong.

Aftonbladet har testat 17 av årets nya pinnar och strutar.

– För oss konnässörer så var det väl inget att hurra för, säger glassälskaren Robert Laul.

Det tog en timme för testpanelen att äta sig igenom samtliga nya smaker. Någon solklar vinnare fanns inte.

– Jag tyckte Dajmstruten med chokladsmak var klart bäst. Själva glassen är god och funkar bra i kombination med dajmkulorna. Så helheten är väldigt god, säger Carl Böhrens, 12, deltagare i Sveriges yngsta mästerkock.

”Kokos bäst”

Tea Malmegård är före detta chefskonditor på Operakällaren som förra året kom tvåa i ”Dessertmästarna” i Kanal 5.

Hon hade en annan favorit.

– Jag gillade Kokos bäst. Den har ett lagom tunt chokladskal som inte tar över kokossmaken. Den påminner lite om barndomsfavoriten Bounty. Dessutom är det en bra storlek på glassen.

”Borde inte experimentera”

Robert Laul, till vardags fotbollskrönikör på Sportbladet, har ätit glass i 39 år och har hunnit skaffa sig en bestämd uppfattning om hur de ska smaka. Han sågade så gott som samtliga nyheter.

– Jag fortsätter nog med 88:an eller Piggelin. Och rent allmänt tycker jag att tillverkarna borde sluta experimentera så alla dessa nya konstiga smaker. Men jag kan tänka mig att Calippo Shots med colasmak kan bli en hit bland kidsen. Och det är väl dem man gör glass för.

Så många plus får årets glassnyheter

KOKOS

Robert Laul: Smakar inget, möjligen lite för mycket socker.

Carl Börhens: Riktigt god. Smakar som Bounty fast som glass.

Tea Malmegård: Inte illa. Smakar faktiskt kokos och och det står sig bra mot chokladen.

OKO BAY

Robert Laul: Ingen vinnare. Smakar som ett kemiskt reningsverk.

Carl Börhens: Tycker inte om den. Smakar mer kokos än ananas. Alldeles för söt.

Tea Malmegård: Usch vad söt. Smakar som en dålig drink. 

PÄRONSTRUT

Robert Laul: Päron gör sig bättre som isglass.

Carl Börhens: Smakar päron men inte riktigt som päron brukar smaka.

Tea Malmegård: Nej. Det här smakar inte päron på riktigt. 

TUTTI FRUTTI

Robert Laul: Godis som man gjort glass av. Smakar extremt kemiskt.

Det smakar tuttifrutti, men det passar inte till vaniljsmaken.

Carl Börhens: Det smakar tuttifrutti, men det passar inte till vaniljsmaken. Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Tea Malmegård: Hade behövt mer tuttifruttimak,behöver mer syrlighet. Lite för söt, nästan jolmig. Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

EKOLOGISK TRIUMF

Robert Laul: Klassisk vaniljpinne. Den funkar, men inte särskilt mycket mer.

Carl Börhens: Bra konsistens, men ingen vidare smak. Påminner om Ikeaglassen.

Tea Malmegård: Borde ha varit prickig av vanilj och en tydligare vaniljsmak.

TRIUMF ZERO

Robert Laul: Varför gör man en sån här glass överhuvudtaget när den ändå inte smakar nåt? Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Carl Börhens: För tjockt chokladlager, det tar över smaken helt. Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Tea Malmegård: Rätt läskig. Chokladlocket på toppen behövs med är för tjockt. Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

LEMONCURD

Robert Laul: För lite syrlighet.Smakar mest grädde med socker.

Carl Börhens: Riktigt god. Smakar citron.

Tea Malmegård: Den här gillar jag inte. Smakar låtsascitron. 

SMOOTHIES

Robert Laul: Näe. Vill man ha något hälsosamt kan man lika gärna dricka vanlig yogurt.

Carl Börhens: Den är fin att titta på. Men den smakar som barnmat på burk.

Tea Malmegård: Hade den haft en lite tydligare banansmak hade den kanske fått en tvåa.

NÖTKROKANT

Robert Laul: Inte i närheten av 88:an. Någon jävla marsipansmak som tränger sig på.

Carl Börhens: Ser ut som 88:an och smakar ungefär som 88:an.

Tea Malmegård: En bra kopia på 88:an. Men orginalet är bättre.

MAGNUM PINK

Robert Laul: Söt och svåridentifierbar smak. Inte säker på vilken mak de vill få fram.

Carl Börhens: Rätt god, även om lite mer hallonsmak hade varit bra.

Tea Malmegård: Chokladöverdraget är så tjockt att det tar över bärsmaken.

MAGNUM YOGHURT FRESH

Robert Laul: Smaklöst. Då kan man lika gärna äta något riktigt nyttigt.

Carl Börhens: Fräsch med en tydlig smak av hallon.

Tea Malmegård: Bra konsistens och bra sytlighet i bärsmaken.

MAGNUM BLACK

Robert Laul: Näe, man ska inte bland för mycket. Kaffe är kaffe och glas är glass.

Carl Börhens: Oj! Verkligen en stark smak av espresso. Vuxenglass.

Tea Malmegård: Jag älskar kaffe, men här tycker jag chokladen tar över upplevelsen.

CORNETTO PEANUT BUTTER LOVE

Robert Laul: Inte så dum. Inte alls så sötsliskig som jag befarade. 

Carl Börhens: Jag gillar inte jordnötter men här är det gott. För tjockt chokladlock.

Tea Malmegård: Märktig. Glassen i sig är för god men locket för tjockt så smaken tar över.

DAIMSTRUT CHOCOLATE

Robert Laul: För mycket choklad och för lite daim för att kategoriseras som en daimstrut.

Carl Börhens: Väldigt god. Gott med daimkulorna och chokladen.

Tea Malmegård: En klassiker som funkar lika bra med chokladglass.

CALIPPO SHOTS CITRON & COLA

Robert Laul: Den här tror jag på. Den kan bli en hit bland kidsen. Riktigt fräsch smak.

Carl Börhens: Lite osmidig att äta. Smakar mer cola än citron.

Tea Malmegård: Ganska god men den borde haft en tydligare citronsmak.

R-ICE

Robert Laul: Näe, alldeles för sötsliskig. Det här är lägstanivån för att kunna kallas glass.

Carl Börhens: Struten är seg och glassen har en billig smak.

Tea Malmegård: Jag gillar varken struten eller glassen.

MARABOU SCHWEIZERNÖT

Robert Laul: Faktiskt inte alls så dum, men den gör sig bättre som chokladkaka.

Carl Börhens: Den är snygg och chokladen är god. Men glassen smakar inte så mycket.

Tea Malmegård: Det ska vara nötssmak på glassen men det känns inte.

Följ ämnen i artikeln