Svart augusti i drunkningsstatistiken

Uppdaterad 2015-08-31 | Publicerad 2015-08-30

Augusti 2015 är redan en svart månad i drunkningsstatistiken. Fem barn och unga har omkommit.

– Det är mycket oroande, säger Anders Wernesten vid Svenska livräddningssällskapet.

Fem barn och ungdomar har drunknat hittills i augusti. Under juni och juli omkom ytterligare fem.

– Det brukar vara utspritt över året, men nu är det fem på en enda månad. Det liknar ett rekord och det är mycket oroande, säger Anders Wernesten, vattensäkerhetsexpert på Livräddningssällskapet.

Dessutom har flera drunkningstillbud med barn inträffat, där det lyckligtvis har slutat bra.

”Kan vara en trendändring”

I fjol omkom totalt fem barn under hela året, trots superväder. I år var det blåsigt och kallt i juli, men ändå drunknade 23 vuxna och fyra barn.

– Det skulle kunna innebära en trendändring, vilket känns olustigt. Vi hade under ett antal år under hundra drunknade, men de senaste två åren har det gått åt fel håll, säger Anders Wernesten.

Han pekar på flera faktorer som kan spela in. Nyanlända är en ökande grupp bland offren, vilket kan bero på bristande simkunskaper. Äldre män som ger sig ut och simmar är en annan grupp som kan råka illa ut.

– När det gäller barnen tycker vi oss se en förskjutning i samhället, när det gäller tillsynen, säger Anders Wernesten.

Viktigt att starta livräddning

Marit Berglund, livräddningsexpert som håller kurser för föräldrar, säger att en stunds förlorat fokus kan räcka.

– En mamma kanske har med sig en treåring och en bebis. Så måste hon amma och tittar ner en stund. Barn försvinner så snabbt i vattnet och de sjunker tyst, säger hon.

Fyra av tio föräldrar behärskar inte hjärt- och lungräddning, HLR, visar en enkätundersökning från Svenska livräddningsssällskapet och Trygghansa.

– När man hittar barnet tror folk ibland att det är för sent. Det har kanske varit borta länge och har dålig färg. Men man ska alltid, alltid påbörja en livräddande insats, säger Marit Berglund.

Följ ämnen i artikeln