Åtalas för att ha utsatt barn för svält

TT

Uppdaterad 2019-01-11 | Publicerad 2019-01-10

Föräldrarna till en ettåring åtalas misstänkta för att ha orsakat svår svält hos barnet. Arkivbild.

Föräldrarna till en ettårig pojke misstänks ha orsakat svår svält hos barnet genom att servera fett- och proteinfattig kost. De åtalas vid Nacka tingsrätt misstänkta för grovt vållande till kroppsskada.

Enligt åtalet drabbades pojken, född 2016, av svält som medförde viktstagnation och bristande utveckling eftersom föräldrarna uteslutande eller i för stor omfattning bara gett barnet kost med för lite protein och fett. Dieten serverades i strid med råd och anvisningar från läkare och socialtjänst.

I åtalet hänvisas till vegankost, eller annan liknande kost, men föräldrarna har i förhör sagt att man inte alls är veganer då barnen i familjen äter fisk. De säger att pojken sedan sex månaders ålder har haft svårt att äta.

– Vi gick till flera dietister för att få hjälp, för att han skulle få i sig det han behövde. Han fick aldrig en strikt vegankost, säger mamman i förhör, enligt Aftonbladet.

Pojken omhändertogs i februari 2018. Föräldrarna åtalas för grovt vållande till kroppsskada eftersom de under fyra månader innan han omhändertogs av oaktsamhet inte lyssnat på råd från läkare och socialtjänst. Brottet betraktas som grovt eftersom kosthållningen inneburit att barnet riskerat att få allvarliga men.

De åtalas också för egenmäktighet med barn sedan de tagit barnet från den person som ansvarade för vårdnaden.

Båda föräldrarna nekar till brott.

Rättad: I en tidigare version förekom missvisande uppgifter om kosten som barnet fått.