Dödsstöten för EU:s flyktingpolitik

Migrantläger har satts i brand i Calais, Frankrike.

EU:s mål att enas om en gemensam migrationspolitik har precis blivit ännu omöjligare att nå.

Den nya pakten mellan Ungerns och Italiens högerpopulister lär sätta stopp för varje form av obligatorisk fördelning av flyktingar.

I stället blir det mer av taggtråd, militär och drunkningsdöd.

I går hölls ett möte i Milano som sannolikt får en rad tongivande EU-ledare med Merkel och Macron i spetsen att se rött.

EU:s svarta får nummer ett, Ungerns Viktor Orban, träffade den som gärna vill ta över hans mantel som bråkmakare, Italiens högerpopulistiske inrikesminister Matteo Salvini.

De två öste ömsesidiga hedersbetygelser över varandra och lovade att skapa en pakt som ska sätta stopp för migrationen till Europa. De har redan var och en på sitt håll visat att det är mer än tomma ord.

Under den kraftiga flyktingströmmen hösten 2015 rullade den ungerska armén ut flerdubbla lager taggtråd längs sina gränser mot söder. Stängslet är i dag ryggraden i Ungerns försök att helt stoppa inflödet av flyktingar och migranter.

Italiens nya regering har precis försökt göra samma sak till havs. De senaste månaderna har flyktingbåtar hindrats från att angöra i italienska hamnar. Ett antal räddningsfartyg som plockat upp migranter till havs som hotats av drunkningsdöden har tvingats sätta kurs mot andra länder för att kunna släppa av flyktingarna.

Sverige vägrade

Senast var det 177 migranter ombord på fartyget Diciotti som fick känna på Salvinis benhårda attityd. Fartyget fick visserligen lägga till i Sicilien men Italien krävde att andra EU-länder skulle lova ta emot flyktingarna innan de fick stiga i land.

Sverige vägrade att ge efter för Italiens utpressning men ett antal andra EU-länder gick till slut med på att ta emot ett antal av migranterna.

Italiens tuffa inställning har haft avsedd effekt. De senaste månaderna har flyktingsmugglarna bytt rutt över Medelhavet, till Spanien.

Medan majoriteten inom EU visserligen vill minska flyktingströmmen och begränsa den illegala migrationen vill de samtidigt upprätthålla asylrätten. De som lyckas ta sig till Europa ska fördelas solidariskt mellan medlemsländerna. På just den punkten har man med sig Italien som på grund av sitt geografiska läge tagit emot 700 000 människor de senaste åren och vill att övriga EU ska hjälpa dem med denna börda. Ungern däremot vill inte ta emot en enda flykting eller migrant.

Ultimatum

Denna motsättning sopade Orban och Salvini under mattan när de möttes för att trycka på att de vill stoppa flyktingströmmen helt och hållet. Folk ska inte kunna ta sig illegalt till Europa, enligt dem. Punkt slut.

Om några veckor träffas EU:s ledare i Salzburg för att försöka enas om invandringspolitiken. Detta efter att ha misslyckats totalt i samma ärende under det sista ordinarie toppmötet i Bryssel i slutet av juni. Mycket på grund av ultimatum från Italien.

Risken är uppenbar att situationen nu blir ännu svårare. Italien hotar redan med att inte betala sin medlemsavgift till EU om inte övriga Europa tar hand om de nya flyktingar som tar sig över Medelhavet. Samtidigt som Orban hårdnackat fortsätter vägra gå med på någon obligatorisk omfördelning av flyktingar. Där har han stöd även av Polen, Tjeckien och Slovakien.

Tvångsdeportera

Mycket tyder på att Österrike, värden för mötet i Salzburg, är på väg att sälla sig till den gruppen. I Wien styr nu en koalition av konservativa och högerpopulister som kraftigt vill begränsa allt flyktingmottagande. Därmed skulle den högerpopulistiska pakten mot migration stärkas ytterligare.

Allt medan länder som Sverige, Tyskland och Frankrike envist fortsätter att kräva en obligatorisk fördelningsmekanism.

Hur de båda sidorna ska kunna mötas i någon form av kompromiss samtidigt som motsättningarna ökar är väldigt svårt att se.

Resultatet blir sannolikt att de länder som sköter EU:s yttre gräns kommer att ta till mer av militära medel för att stoppa människosmugglingen vare sig det handlar om migranter på jakt efter jobb i Europa eller flyktingar med legitima asylskäl. Italien vill tvångsdeportera hundratusentals afrikaner.

Redan drunknar fler i Medelhavet i år jämfört med förra året trots att antalet som gör den riskfyllda resan minskat kraftigt.

Den gemensamma migrationspolitiken får EU titta i stjärnorna efter.

ANNONS