Märkliga synen på sjön: Bevittnade en vattendjävul

Publicerad 2018-07-22

Sacha van Herten var ute vid sjön Fiskmyran på Ingarö när hon fick se något som hon aldrig sett tidigare.

Som en blixt från klar himmel brusade det till i vattnet och någon sekund senare bevittnade hon en såkallad vattendjävul.

– Det var lite oroväckande när jag såg grannen simma där, men han har klarat sig, säger Sacha van Herten.

Det var på fredagen när Sacha van Herten var ute vid Fiskmyran som hon fångade den sällsynta vattendjävulen på film.

– Sjön brukar alltid vara jättelugn och plötsligt kommer det en stor och stark vind trots att det är så lugnt väder. Då ser jag en virvel i vattnet och det brusar upp i luften. Det var väldigt häftigt. Det var nog en ”waterdevil”, säger Sacha van Herten.

Grannen höll på att svimma

Hennes granne simmade i sjön när den märkliga virvelvinden uppstod. Grannen har bott på Ingarö sedan 80-talet, men aldrig varit med om något liknande tidigare.

– Den kom från ingenstans. Det var lite oroväckande när jag såg grannen simma där, men han har klarat sig. Så det var bra. Det såg ut som en cyklon. En liten då. Men den hördes väldigt starkt.

Meteorolog: ”Ytterst ovanligt”

Enligt Mikael Sjöstrand, meteorolog vid Foreca, finns det en naturlig förklaring till det inträffade – även om det är ytterst ovanligt.

När solen värmer upp marken kraftigt får luften precis ovan marken en liftkraft, vilket gör att luften åker uppåt. Det blir turbulens, vilket skapar virvelvindar.

– Stoftvirvlar, som det kallas, är ganska vanligt. När dessa virvlar lämnar mark och drar över hav eller sjöar kallas det för en vattendjävul. Det är dock ovanligt, säger Mikael Sjöstrand.

Virvlarna dör dock ut efter en stund. För den som vill fånga en vattendjävul på film – som Sacha van Herten – gäller det alltså att vara snabb.

– Det finns så mycket energi att en virvelrörelse kan bibehållas, men bara en kortare stund. Den dör vanligtvis ut efter bara några sekunder, säger Mikael Sjöstrand.

Följ ämnen i artikeln