Löfven om Alliansen: ”Exempellös ansvarslöshet”

Uppdaterad 2018-08-22 | Publicerad 2014-12-15

Efter överläggningar på Harpsund kallade regeringen till presskonferns.

Stefan Löfven attackerade Alliansledarna för att ha betett sig ansvarslöst när man inte ville förhandla om regeringens budget efter att det stod klart att den skulle falla. 

– Det fanns en glädje över att SD bestämt sig för att rösta mot den, säger han.

Under dagen har S/MP-regeringen samlats för överläggningar på Harpsund. På eftermiddagen höll statsminister Stefan Löfven (S) en pressträff tillsammans med finansminister Magdalena Andersson (S), vice statsminister Åsa Romson (MP) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Löfven, som nyligen meddelade svenska folket att det blir extraval den 22 mars, gav sin syn på det politiska läget efter att regeringens budget fallit.

– Vi måste understryka vilket exceptionellt läge vi är i när det gäller svensk politik. Vi har det därför att SD meddelade att de är redo att fälla varenda regering som inte gör som de säger. Detta är något helt nytt i svensk politik, säger han.

Han återupprepade sitt budskap om att det nu krävs samarbete över blockgränserna för att undvika att Sverigedemokraterna ska få avgörande inflytande. Men hittills har Alliansledarna inte varit intresserade av något sådant. 

”Konsekvent vägrat samarbete”

Enligt statsministern är samarbete det enda sättet för att undvika det kaos som nu råder.

– Trots det har de fyra borgerliga partierna konsekvent vägrat samarbete. De gjorde det under hela valrörelsen när vi var tydliga med att vi ville se bredare samarbete och även efter det har beskedet varit ett tydligt nej.

I stället menar Löfven att Alliansledarna uttryckte glädje över att SD bestämt sig för att rösta mot regeringens budget.

– Jag tycker det är en exempellös ansvarslöshet vi har sett prov på i svensk politik. Jag står för det. Nu får alla partiledare tala om hur de tänker sig att se den här fortsättningen. Är man beredd att diskutera och samarbeta över blockgränsen eller är man beredd att ta stöd av SD för att få igenom sin politik. Vårt besked är att vi vill ha ett samtal över blockgränsen.

Efter presskonferensen fick Löfven frågor om S och MP går till val på budgeten som föll. Tidigare har han sagt att den är överspelad men också att den ska ses som en bas.

– Vi har förlorat budgetomröstningen och det är klart att vi då vet per automatik att en del av våra inkomster för allt det vi ville göra inte kommer, till exempel nedtrappningen av jobbskatteavdraget. Då kan inte vi gå till val på att säga att vi kommer genomföra exakt den här budgeten. Men det vi säger är att redan 2015 kommer vi att göra det som går att göra i vårpropositionen, säger Löfven.

Han menade också att den politiska inriktningen ligger kvar.

– Den ändrar vi inte, men självfallet måste vi fundera på vad vi kan göra för 2015 och hur vi mer precist ska göra för 2016.

Kristersson: "Löfven begår misstag"

Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna, säger att presskonferensen var "anmärkningsvärd".

– Då menar jag det märkliga i att man har en timslång presskonferens där första kvarten går ut på att prisa samarbete och öppna sinnen innan man gör ett 45 minuters frontalangrepp mot den budget som just gått igenom riksdagen. Så kan man inte arbeta i politiken om man är seriös.

Han säger sig förstå regeringens frustration över att de inte fick sin budget igenom riksdagen.

– Men jag tror att Löfven begår något slags misstag. Samarbete har vi ju haft många genom åren och ganska omfattande sådana. Det är inte främmande. Där ska vi nog se att det finns förutsättningar.

Men, menar Kristersson, då går det inte att göra som Stefan Löfven har gjort.

– I det här fallet gjorde S först upp med V och MP om saker som de visste var svåra att acceptera för Alliansen. Sedan vill man erbjuda ett eller några allianspartier någon liten del av en överenskommelse. De förstår inte hur allianssamarbetet fungerar, vi är en ganska sammansvetsad enhet. Vi kan gärna samarbeta med S men då kan de inte göra på det sättet.

Lööfs löfte: Samarbetar inte med SD

C-ledaren Annie Lööf var snabbt ute på Twitter och sågade regeringstopparnas framträdande.

– Regeringen står nu och återpresenterar en budget, som bara för några dagar sedan, enligt Löfven, är överspelad och inte längre gäller.

Hon skrev dessutom:

– Löfven, vi samarbetar med er i viktiga frågor. Vi kommer inte samarbeta med SD. Men du utlyste nyval i stället för att ta en konstruktiv runda hos talmannen.