Moskén tömd – flera gripna

Uppdaterad 2013-08-18 | Publicerad 2013-08-17

Under natten mot lördagen belägrade de egyptiska säkerhetsstyrkorna al-Fatha-moskén i Kairo.

I moskén fanns hundratals Mursianhängare.

Efter skottlossning från båda hållen tömdes moskén av militären och flera Mursianhängare ska vara gripna.

Brittiska BBC uppgav vid tvåtiden på lördagseftermiddagen att skottlossning hörs vid al-Fatah-moskén i centrala Kairo.

Skottlossningen började efter några timmars dödläge mellan militär och Muslimska brödraskapet.

Det var på lördagsmorgonen som militärer ska ha gått in i moskén, enligt AFP. På bilder från den egyptiska tv-kanalen ONTV ser det ut som att militären försöker förhandla med demonstranterna, för att övertala dem att lämna moskén.

”Kommer skjuta oss”

Personer som nyhetskanalen Al-Jazira varit i kontakt med säger att man inne i moskén vill att utegångsförbudet ska upphöra, så att man kan möta upp andra demonstranter utanför. På militär och polis litar man inte, man är rädd för att de ska skjuta.

– Vi vet att de inte kommer att låta oss vara kvar i moskén hur länge som helst. De kommer antingen att bryta sig in och skjuta oss eller gripa allihopa, säger en person till tv-kanalen.

Gårdagen döptes av en koalition, ledda av Muslimska brödraskapet, till ”vredens fredag”. I sammandrabbningar mellan demonstranter och militärer dödades 173 personer och över tusen greps. Enligt hälsodepartementet befann sig 95 av de dödade i centrala Kairo, uppger Reuters.

En av de döda var Ammar Badie, 38, son till Muslimska brödraskapets ledare, Mohamed Badie, uppger CNN. Han dödades med två skott, ett i halsen och ett i huvudet.

De senaste dagarnas våldsamheter började när egyptisk polis började utrymma två protestläger i Kairo. I lägren hade anhängare till den avsatte presidenten Mursi samlats.

I våldet som följde dog 578 personer, enligt AFP.

Premiärminister Hazem el-Beblawi föreslog på lördagen att regeringen juridiskt ska upplösa Muslimska brödraskapet.

Moskén tömd

Strax efter klockan 14.30 på lördagseftermiddagen rapporterade statlig tv att sammandrabbningarna och skottlossning utanför moskén i Kairo fortsätter, enligt CNN.

AFP rapporterar att polisen släpar ut islamister från moskén.

Säkerhetsstyrkor uppger att de besvarat eldgivning från prickskyttar vid en minaret, enligt CNN.

Omkring klockan 16.30 på lördagen rapporterade BBC att Mursianhängarna är ute från al-Fatah-moskén. Flera av anhängarna är gripna, enligt statlig media.

Under en presskonferens säger en talesman för presidenten att fler kyrkor har bränts ner, polisstationer attackerats och poliser dödats, rapporterar Al-Jazira.

"Extremistiska krafter" har förklarat krig mot Egypten, säger interimspresidentens rådgivare Mostafa Hegazy enligt TT. Han säger att de ska bemötas med "säkerhetsåtgärder inom lagens ramar".

Explosion vid egyptiskt konsulat

AFP rapporterar att en explosion har ägt rum framför Egyptens konsulat i Benghazi i Libyen under lördagseftermiddagen. Inga personer ska ha kommit till skada.

En bomb kastades mot byggnaden och explosionen fick en vägg att kollapsa. Bilar som stod parkerade framför konsulatet skadades.

Det är i nuläget okänt vilka som ligger bakom bomben.

Samtidigt hade dussintals människor samlats utanför konsulatet. De demonstrerade mot den egyptiska polisens tillslag mot Mursianhängarna.

TT rapporterar att man väljer att förkorta utegångsförbudet i landet med två timmar – det börjar gälla klockan 21 i stället för 19, meddelar premiärministerns kansli.

Demonstrationerna har även spridit sig till Turkiet, rapporterar AFP. Där har tusentals Mursianhängare intagit gatorna. Vid en moské i Istanbul har 4 000 personer samlats och ropar ”Ner med al-Sisi!” och ”Mursi vid makten!”, enligt AFP.

Under de fyra senaste dagarna har över 750 människor dött i våldsamheterna i Egypten, rapporterar AFP. De senaste 24 timmarna ligger dödssiffran på 173.

KARTA: Här är våldet i Kairo

1. RAMSESTORGET. Minst 40 döda och hundratals skadade sedan demonstranterna beskjutits från arméhelikoptrar. En polisstation i hörnet av torget attackerades av demonstranter vilket, enligt BBC, ska vara det som utlöste fredagens våldsamheter.

2. 6 OKTOBERBRON. Säkerhetsstyrkor skjuter mot de tusentals demonstranterna på bron och dess förlängning mot Ramsestorget.

3. AL-IMAN-MOSÉN. Fungerar som provisoriskt bårhus där hundratals kroppar ligger på rad efter onsdagens våldsamma polisstormning mot demonstranter vid Rabaa al-Adawiya-moskén.

4. RABAA AL-ADAWIYAMOSKÉN. En av de två platser i Kairo där våldsamma strider mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor resulterade i över sammanlagt 600 döda i onsdags.

5. TAHRIRTORGET. Här började demonstrationerna 2011 som ledde till dåvarande president Mubaraks avsättning. Gatorna till Tahrir-torget är avspärrade av pansarvagnar.

6. NAHDATORGET. En av de två stora stridsplatserna i onsdags då demonstranter och säkerhetsstyrkor drabbade samman.

7. ABBAS EL AKKAD. Huvudgatan i Nasr blockerad av demonstranter