”Vi accepterar inte fler attacker”

Uppdaterad 2013-08-19 | Publicerad 2013-08-18

Arméchefen el-Sisi höll tal i tv om krisen i Egypten

General Abdel Fattah el-Sisi.

Antalet dödsoffer fortsätter att stiga i Egypten.

Samtidigt säger landets arméchef att han inte längre kommer att hålla tillbaka sina styrkor i konfrontationer med "angripare som vill förgöra Egypten", rapporterar al-Jazira.

– Vi kommer att slå tillbaka med full kraft, säger han.

Under söndagen höll arméchefen, general Abdel Fattah el-Sisi, ett tv-sänt tal.

– Vi kommer inte att acceptera några fler attacker. Vi kommer att slå tillbaka med full kraft. Angripare vill förgöra Egypten, sa han bland annat enligt tv-kanalen al-Jazira.

– Den som föreställer sig att våld kommer att få staten och egyptierna att knäböja, måste ompröva. Vi kommer aldrig att vara tysta inför förstörelsen av landet.

EU-möte om krisen

El-Sisi sa också att det finns "plats för alla" i Egypten och att hans styrkor inte kommer att konspirera för att ta över makten.

– Det egyptiska folkets vilja är fri. De kan välja vem som ska styra landet och vi bevakar deras rätt.

Enligt Sky News kommer EU:s ambassadörer att mötas i dag för att diskutera krisen i Egypten.

EU kommer också att se över sina relationer till Egypten under de närmaste dagarna. Enligt AFP kommer EU-ländernas utrikesministrar att träffas på onsdag för att diskutera situationen.

Under söndagen skördades ytterligare dödsoffer i landet.

36 islamister uppges ha dött i ett fängelseupplopp i Abi Zaabal-fängelset i Kairo, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Flera beväpnade män ska ha försökt att frita fångarna när en skottväxling med polisen utbröt.

Inrikesdepartementet bekräftar i ett uttalande att flera fångar dog när de försökte rymma från fängelset.

Polisen använde tårgas

Polisen ska ha använt tårgas mot fångarna när de försökte fly.

Enligt ett uttalande från inrikesdepartementet kvävdes fångarna när de andades in tårgasen i trängseln vid upploppet, rapporterar AFP.

”36 av fångarna dog av kvävning och trängsel när tårgas användes för att förhindra deras rymning”, uppger departementet.

Egyptiska säkerhetskällor uppger att fångarna var anhängare till Muslimska brödraskapet och enligt uttalandet från inrikesdepartementet hade de tillfångatagit en polis vid flyktförsöket.

Mursianhängare uppger att det rör sig om 52 fångar som ska ha dödats med skarpa skott och tårgas som sköts in genom fönstrena, skriver TT.

Mursianhängarna utlyste nya demonstrationer i Egypten till söndagen, men demonstrationerna uteblev på grund av ”säkerhetsskäl”. Enligt CNN uppger Muslimska brödraskapet att de är rädda för krypskyttar.