Är Kim Jong-un den mystiska besökaren i Peking?

Uppdaterad 2018-03-27 | Publicerad 2018-03-26

Kim Jong-un

En högt uppsatt person från Nordkorea ska vara på besök i Peking, skriver South China Morning Post.

Ingen har bekräftat att det är Kim Jong-un men det är vad tidningen spekulerar i.

Även Bloomberg rapporterar att diktatorn är på plats och det skulle i så fall vara diktatorns första utlandsbesök sedan han tillträdde.

Runt Diaoyutai State Guesthouse, det Peking-hotell som brukar föredras av utländska dignitärer, har polisverksamheten intensifierats under måndagen med ett stor antal polismän och ungefär 50 polisfordon som cirkulerar runt hotellet.

Gator i närheten av hotellet har spärrats av.

Från Dandong, en stad i nordöstra Kina nära gränsen till Nordkorea, har tidningen fått rapporter om ökat säkerhetsarbete.

Mystiskt tåg

Japanska Nippon News Network har publicerat bilder på ett mystiskt grönt tåg. På bilderna ser man hur tåget möts av militär.

Enligt tv-kanalen liknar tåget det som Kim Jong-Uns flygrädde far, förre ledaren Kim-Jong-il använde när han besökte Kina 2011, rapporterar BBC.

Bloomberg har tidigare rapporterat att Kim Jong-un är på plats i landet. Det gör man med hänvisning till tre anonyma källor.

Inte bekräftat

Någon officiell bekräftelse på att det över huvud taget pågår ett besök från Nordkorea har inte gjorts.

Varken Kinas eller Nordkoreas statliga kanaler rapporterar om det påstådda besöket.

Från sydkoreanskt håll säger man att följer läget ”väldigt noggrant”.

Om det verkligen är Kim Jong-un som sträcker ut en hand mot Kina så är det första gången han befinner sig utomlands sedan han äntrade diktatorstolen 2011.

Följ ämnen i artikeln