Brand i ställverk – tjock svart rök spreds

Publicerad 2018-05-24

Ett ställverk började brinna kraftigt utanför Sundsvall på onsdagskvällen.

Tjock svart rök spreds och ett varningsmeddelande skickades ut till allmänheten.

– Vi kommer låta det brinna ner, säger Emil Brodin vid räddningstjänsten.

Larmet om branden i Vaple, i höjd med Stockvik söder om Sundsvall, kom vid 22.49 på onsdagskvällen.

– Den var fullt utvecklad redan när vi kom fram med de första styrkorna. Nu är insatsen passiv, vi kommer låta transformatorstationen brinna ner, säger Emil Brodin, befäl i beredskap vid räddningstjänsten i Medelpad.

Rökutvecklingen var kraftig och i ett varningsmeddelande, så kallat VMA, uppmanades allmänheten att gå inomhus och stänga dörrar och fönster.

– Det är en standardvarning för att nå ut med information, säger Emil Brodin.

Personal från kraftbolaget Eon skickades ut till det brinnande ställverket, enligt polisen. Det finns dock inga uppgifter om att branden ska ha lett till strömavbrott.

Under morgonen hade lågornas intensitet minskat och räddningstjänsten bedömde att röken inte längre utgjorde någon fara för allmänheten.

Branden rasade i en betongbunker där transformatorerna står.

– Taket har mer eller mindre brunnit av, så det är som en fackla med öppna lågor genom taket, sa Lars Krantz, inre befäl vid räddningstjänsten, till TT.

Strömmen till ställverket hade efter midnatt kapats, men det var ändå inte möjligt att släcka branden med vatten. Räddningstjänstens insats handlade under morgonen om att bevaka branden och låta den brinna ut under kontrollerade former.

– Man kan inte använda vatten på den här typen av bränder, det är delvis transformatorolja som brinner.

Följ ämnen i artikeln