Putin insvuren på nytt – Sverige nobbar

TT-AFP

Publicerad 2024-05-07

Den ryske presidenten Vladimir Putin har svurits in för femte gången som Rysslands president, efter valet i mars. Hans mandatperiod är på sex år.

Vladimir Putin har svurits in på nytt som Rysslands ledare efter vårens riggade val.

Ett fåtal europeiska länder närvarar vid ceremonin i Moskva, men inte Sverige.

Vid en storvulen ceremoni i Moskva på tisdagen har 71-årige Putin svurits in som president för femte gången, för att sitta kvar vid makten i ytterligare sex år.

Tillställningen direktsänds i ryska tv-kanaler. Putin befinner sig vid Stora Kremlpalatset i Moskva, där han har avlagt presidentens ed.

– Vi kommer att gå igenom denna svåra period med värdighet och bli ännu starkare, säger Vladimir Putin efter att ha blivit insvuren.

I en video som publiceras i samband med ceremonin säger den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyjs änka Julia Navalnaja att Ryssland leds av ”en lögnare, en tjuv och en mördare”.

– Men det här kommer definitivt att få ett slut, säger hon.

Sverige deltar inte vid installationen, meddelar utrikesdepartementet i Stockholm i ett mejl till TT, utan närmare motivering.

Flera länder närvarar

Det gör däremot Norge, genom ambassadören Robert Kvile.

”Norges relation till Ryssland är starkt präglad av Rysslands illegala angreppskrig mot Ukraina”, skriver Eivin Vad Peterson, statssekreterare vid Norges utrikesdepartement, till tidningen VG.

”Ryssland står på fel sida av historien. Likväl ligger det i Norges intresse att upprätthålla diplomatiska kanaler med vårt grannland, inte minst i krävande tider, för att kunna hantera viktiga frågor om säkerhet till havs, fiskerisamarbete och gränshantering.”

Även Frankrikes ambassadör närvarar, liksom ambassadörer från Ungern och Slovakien. Tyskland, Polen, de tre baltstaterna och ytterligare en rad länder avstår.

Ingen oberoende opposition

Det spekuleras i att Vladimir Putin kommer att stuva om i den ryska regeringen i samband med installationen, då premiärminister Michail Misjustins regering rent formellt kommer att behöva upplösas.

Om och när den nya mandatperioden avslutas kommer Putin att ha suttit vid makten i Moskva i 30 år och därmed, nätt och jämnt, ha gjort det längre än Sovjetdiktatorn Josef Stalin.

I valet i mars tilläts ingen oberoende opposition och de flesta av landets oberoende medier har drivits i landsflykt när Putin har tagit ett allt hårdare grepp om Ryssland vid sidan av invasionskriget i Ukraina.