Vad ska jag läsa nu då?

Bibliotekarier tipsar: Böckerna som kan bli nya bladvändaren

Uppdaterad 2021-04-12 | Publicerad 2021-03-06

Kristin Rosenberg, Johanna Ekström och Sarah Meyer på plats i Simrishamns bibliotek, de ger dig alternativ till favoritböckerna du just läst. Saknas på bilden gör Erika Svahn och Kate Visoni.

SIMRISHAMN. Boken du älskat är utläst, men du vill ha mer.
Helst i samma stil.
Bibliotekarierna i Simrishamn hjälper dig vidare från de mest lästa böckerna i fjol – här är deras bästa tips.

Delia Owens: ”Där kräftorna sjunger”

Gabriel Tallent: "Min älskade älskling"
– Hyllad debutbok om hur en tonårstjej både fysiskt och emotionellt kämpar för att få tillbaka sitt liv efter att ha levt isolerad i skogen med sin förövare till far.

Karen Dionne: "Träskkungens dotter"
Uppläsare: Philomène Grandin
– Helena växer upp i träskmarken i Michigan som dotter till en kidnappare. Här följer vi Helena som vuxen när hon tar upp jakten på sin förrymde far.

Joyce Carol Oates: "Dödgrävarens dotter"
Uppläsare: Maria Samuelsson
– Den utstötta och föräldralösa immigrantflickan Rebecca Schwart byter identitet för att skapa sig ett nytt liv.

Jennifer Clement: "Gun Love"
Pearl är 14 år och lever med sin mamma i en gammal Mercury. De har ett starkt kärleksfullt band till varandra men när mamma blir tillsammans med Eli ändras allt. Om ett undanskuffat Amerika där vapnen utgör själva fundamentet för tillvaron.

Karen Joy Fowler: ”Vi är alla helt utom oss”
Uppläsare: Birgitta Smiding
– Djur och natur, familj och samhälle. En familj har gått sönder – hur blev det så? Bokens unga berättare Rosemary börjar förklaringen på mitten och berättelsen bjuder på en överraskande (och upprörande) twist.

Tara Westover: ”Allt jag har fått lära mig”

Vanessa Springora: "Samtycket"
Uppläsare: Julia Dufvenius
– Som 13-åring inleder V en relation med en 50-årig känd fransk författare. Brutalt men briljant berättat av en kvinna som äntligen tagit tillbaka sin röst.

Nina Wähä: "Testamente"
Uppläsare: Nina Wähä
– Episkt drama som sträcker sig över generationer, nationer och klasser där en tornedalsk lantbrukarfamilj med en sadistisk far och en uppgiven mor skildras ur tiotalet syskons perspektiv. Syskonen berättar alla sin version av historien som är fylld med smuts, svek, hopplöshet och sorg, men det hela görs med så mycket kärlek att man inte bara står ut med eländet utan faktiskt inte kan vara utan det.

Rachel Kushner: "The Mars room"
Uppläsare: Rachel Kushner
– Där Tara i Allt jag fått lära mig slutar på universitet efter sin uppväxt med våld och orättvisor, hamnar huvudkaraktären i The Mars room i fängelse efter det att hon försökt skipa sin egen rättvisa. Boken har hyllats för sin research och verklighetstrogna skildring av amerikanska kvinnofängelser, men också för skildringen av hur olika rättsväsendet behandlar människor baserat på dess bakgrund.

Cecilia Lidbeck: "Familjen" (Obs! Barnbok)
Uppläsare: Cecilia Walton Agrell
– Ella bor med Familjen på Gården. Far styr. Det gäller att leva rätt om man ska överleva Kollapsen. När Ella en dag får syn på en pojke på andra sidan stängslet går det sakta upp för henne att något inte stämmer.

Linnéa Kuling: ”Knutbyflickan: livet i sektens innersta krets”
Uppläsare: Linnéa Kuling
– Knutbyförsamlingen kom att bli både känd och ökänd i Sverige. Det här är Linnea Kulings egna – helt unika – berättelse om att växa upp i en sekt i Sverige, skildrad utifrån barnets blick på allt det vi sett och läst så mycket om.

Anthony Doerr: ”Ljuset vi inte ser”

Vibeke Olsson: "Molnfri bombnatt"
Uppläsare: Irene Lindh
– Hedwig ser tillbaka på sin ungdomstid i andra världskrigets Tyskland då hon försöker hitta en egen identitet samtidigt som hon slits av lojalitetskonflikter; fadern hamnar i koncentrationsläger samtidigt som hon förälskar sig i en SS-soldat.

Tatiana de Rosnay: "Sarahs nyckel"
Uppläsare: Ella Schartner
– 1942 gömmer Sarah, en 10-årig judisk flicka, sin lillebror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen. Sarah låser dörren och gömmer nyckeln men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer.

Anne Svärd: ”Vera”
Uppläsare: Anna Maria Käll
– 1945 gifter en ung kvinna, flykting från krigets Europa, in sig i en överklassfamilj i Stockholm vilken är lika stel och frusen som hennes äktenskap och känslor. Alla bär på hemligheter och som ett pussel läggs bilden av Sandrine och hennes liv innan hon kom till Sverige.

Karin Smirnoff: ”Jag for ner till bror”-serien

Stina Jackson: "Silvervägen"
Uppläsare: Marie Richardson
– Lelle letar efter sin dotter dag och natt trots att det är tre år sen hon mördades. En deckare med norrländskt vemod där fokus ligger på de fina karaktärsskildringarna.

Jen Beagin: "Dammsuga i mörker"
– Följ med städerskan Mona 26 år, tillsynes utan mål och mening, på en mörk men komisk resa genom olika privatpersoners hem, fetischer, hemligheter och liv i allmänhet.

Kerstin Ekman: "Händelser vid vatten"
Uppläsare: Katarina Ewerlöf
– Ett dubbelmord sker i en liten by i Norrland. Inte förrän 18 år senare börjar någon ana sanningen om vad som hände och då blir det lika farligt igen.

Mikael Niemi: "Koka björn"
Uppläsare: Mikael Niemi
– Norrland 1852. Prostens andliga väckelse drabbar samer och tornedalingar med oanad kraft. Samtidigt försvinner en vallpiga i de djupa skogarna.

Lina Bengtsdotter: ”Annabelle/Francesca/Beatrice”
Uppläsare: Tammi Øst och Karoliina Kudjoi
– Underhållande deckarhistorier om försvinnanden men samtidigt också en berättelse om trasiga unga flickor på landsbygden. För att lösa fallen tvingas polisen Charlie Lager tillbaka till sin egen barndom och otrygga uppväxt i Gullspång.

Lydia Sandgren: "Samlade verk"

Donna Tartt: "Steglitsan"
Uppläsare: Ove Ström
–Romanernas roman att bli uppslukad av. Om pojken Theo som överlever en olycka men där mamman mister livet. Olyckan sker på ett konstmuseum och ett av konstverken kommer förfölja Theo genom hela livet.

Amanda Svensson: "Ett system så magnifikt att det bländar"
Uppläsare: Gizem Erdogan
– Lång och myllrande roman om en familj i förfall. Om tre syskon som försöker nå varandra i en värld som blivit allt mer splittrad.

Joyce Carol Oates: "Blonde"
–En oavbrutet fascinerande och prisbelönt tegelsten om Marilyn Monroe. Efter ett kapitel in i boken går den inte att släppa.

Brit Bennett: ”Hjärtlinjer”
Uppläsare: Astrid Assefa
– Tvillingarna Desirée och Stella har inte sett varandra på två decennier. Vad hände? En bladvändare som berör familjeband, rasism och identitet. Läs innan den kommer som TV-serie!

Valeria Luiselli: ”De förlorade barnen”
– Vi följer med en familj på roadtrip genom USA på jakt efter de förlorade barnen som flyr in i USA från Mexico. En bok, eller ett arkiv över familjerelationer och bevarande av minnen. En läsupplevelse utöver det vanliga.

Jan Guillous århundrade-serie

Thomas Mann: Huset Buddenbrook
Uppläsare: Irene Lindh
– En levande skildring av en högborgerlig köpmansfamiljs uppgång och fall i 1800-talets Lübeck. Boken bidrog mycket till författarens Nobelpris i litteratur 1929.

Ken Folletts Århundrade-trilogi (Giganternas fall, Världens vinter, Evighetens rand)
– Böckerna skildrar fem familjer från olika länder och från olika samhällsklasser under det dramatiska 1900-talet. Familjernas öden sammanvävs på oväntade sätt.

Niklas Natt och Dag: ”1793” och ”1794”

Andrew Taylor: "Nattvandraren"
Uppläsare: Martin Wallström
–En bokhandlare i 1780-talets London förlorar sin familj, tar sig an ett uppdrag från en rik änka och dras in en spännande mordgåta i universitetsstaden Cambridge.

Ambrose Parry: ”Där inget vissnar mera”
– Edinburgh, 1847. På kort tid hittas flera mördade unga kvinnor i stadens gamla stadsdelar. Läkarstudenten Will och tjänsteflickan Sarah intresserar sig för fallen och ger sig tillsammans ut på Edinburghs gator i jakt på mördaren.

Martin Holmén: ”Clinch”
Uppläsare: Niklas Engdahl
– Råbarkad noir-deckare i 1930-talets Stockholm.

Agneta Pleijel: ”Drottningens chirurg”
Uppläsare: Peder Falk
– 1700-talets Sverige doftar och engagerar läsaren – Pleijels färgstarka berättelse om den fåfänge och kunskapstörstande kirurgen Herman Schützer har rötter i hennes egen släkthistoria.

Alex Schulman: ”Bränn alla mina brev”

Helga Flatland: ”En modern familj”
Uppläsare: Gunilla Leining
– Den moderna familjen visar sig vara allt annat än modern när det verkligen gäller - och den unga prisbelönade norska författaren lyckas skildra osympatiska drag hos familjemedlemmarna på ett oerhört sympatiskt vis.

Torbjörn Flygt: ”Släkte”
– Trassliga familjerelationer, små barn, fattigdom, missbruk och medberoende, allt placerat på den skånska, fuktiga och råa slätten i ett förfallet hus så långt från idylliska lantliga gårda​r det bara går att komma. Men Flygt lyckas fånga ljuset i sprickorna med närmast perfektion!

Helena Henschen: ”I skuggan av ett brott”
Uppläsare: Irene Lindh
– En verklighetsbaserad historia om dramatiska familjehemligheter som grävs upp långt senare.

Kerstin Thorvall: ”Det mest förbjudna”
Uppläsare: Kerstin Thorvall
– Anna gör i vuxen ålder revolt mot sin mamma genom att göra det mest förbjudna. En modern klassiker om kvinnlig frigörelse aktuell även idag.

Anna Schulze: ”Kidnappningen”
Uppläsare: Marie Richardson
– En dokumentärroman om författarens far som blev kidnappad av sin egen mor vid 11 års ålder. För att få svaren på hur det kunde hända får författaren gräva bakåt i sin släkthistoria

Fredrik Backman: ”Björnstad”

John Ajvide Lindqvist: ”Vänligheten”
Uppläsare: John Ajvide Lindqvist
– Bladvändare om hur en specifik händelse förändrar en hel stad och om vår (o)förmåga att visa lite hederlig vänlighet.

Vigdis Hjorth: ”Arv och miljö”
Uppläsare: Gunilla Leining
– Romanen om sexuella övergrepp slog ner som en bomb – vad var sant i boken? Hjorth berättar sin sanning, författarens familj menar att det finns en annan sanning.

Lars Kepler: ”Spegelmannen”

Kim Faber & Janni Pedersen: ”Vinterland”
Uppläsare: Niklas Falk
– Spännande dansk krim där ett terrordåd i Köpenhamn och mord på den danska landsbygden snyggt vävs ihop till en utmärkt samtidsdeckare.