Hudens lukt avslöjar Parkinsons

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2019-03-25

Bara med hjälp av näsan kan den pensionerade sjuksköterskan Joy Milne i Skottland identifiera patienter med Parkinsons sjukdom.

Med hjälp av en före detta sjuksköterskas känsliga näsa har brittiska forskare identifierat den lukt som patienter med Parkinsons sjukdom utsöndrar. Nu hoppas forskarna på ett test som kan avslöja sjukdomen långt innan den påverkar rörligheten.

Det är forskare i Manchester, England, som nu säger sig ha kartlagt de doftämnen som patienter med Parkinsons sjukdom utsöndrar i högre grad än andra, skriver BBC News.

Studien inspirerades av den numera pensionerade sjuksköterskan Joy Milne från Perth i Skottland som noterade en myskdoftande lukt hos sin man, Les, flera år innan han diagnostiserades med Parkinsons sjukdom.

Under det tre år långa forskningsprojektet har Joy Milne samarbetat med forskarna som nu kan visa att patienter med Parkinsons sjukdom utsöndrar ett flertal olika ämnen, däribland hippursyra, kolvätet eikosan och oleylalkohol. Enligt forskarna finns dessa ämnen i högre utsträckning i det talg som utsöndras från hudens talgkörtlar och som finns hos alla människor för att hålla huden mjuk och smidig.

Ökad aktivitet

Sedan tidigare är det känt att patienter med Parkinsons sjukdom har en ökad aktivitet av dessa körtlar, vilket gör att många med Parkinsons sjukdom även drabbas av olika hudåkommor, som seborré.

– Det vi har upptäckt är att vissa ämnen är vanligare hos patienter som har Parkinsons sjukdom och anledningen att vi upptäckte dem är att Joy Milne kunde känna en skillnad. Hon kan lukta sig till vilka som har Parkinsons sjukdom, säger professor Perdita Barran, vid University of Manchester, till BBC News.

Joy Milnes make Les, som gick bort 2015, diagnostiserades med sjukdomen vid 45 års ålder. Redan tio år dessförinnan märkte dock Joy Milne doftförändringen, även om det var först när hon träffade andra patienter med samma distinkta lukt som hon kopplade doften till sjukdomen.

Tidigare upptäckt

Forskarnas förhoppning är nu att kunna utforma ett test baserat på sina fynd för att på så vis kunna upptäcka sjukdomen på ett mycket tidigare stadium än vad som sker i dag. Kanske åratal innan de motoriska symtom som är så typiska för sjukdomen bryter ut.

Även om det i dag inte finns någon bot för sjukdomen kan informationen som sådan ändå vara värdefull, menar Joy Milne.

– Givet det faktum att han (Les) blev tillbakadragen, reserverad och hade anfall av både depression och humörsvängningar, så hade det förändrat vår syn på livet, om jag hade förstått vad som hände, säger Joy Milne till BBC Scotland.

Som tack för sina insatser har Joy Milne utnämnts till hederslektor vid University of Manchester.

ANNONS