KD nedåt – L klarar spärren

TT

Publicerad 2019-09-01

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) har fortsatt motvind. Arkivbild.

Kristdemokraterna fortsätter att tappa i Svensk väljaropinion, en sammanvägning av flera opinionsmätningar som Sifo gör för Sveriges Radio Ekot.

Partiet får 7,7 procent i den senaste mätningen, en tillbakagång på 0,9 procentenheter sedan mätningen i juni. I april nådde partiet en toppnotering på 11,6 procent.

Partisekreteraren Peter Kullgren säger till Ekot att han inte är jätteförvånad, och tror att det är inställningen i abortfrågan som fortfarande påverkar.

– Vi hade ett oerhört tufft slut på EU-valrörelsen, där våra politiska motståndare försökte sätta en bild av oss som helt enkelt inte stämde. Till viss del lyckades man. Men samtidigt kan vi konstatera att vi gjorde det bästa Europaparlamentsval som vi någonsin gjort, säger han.

Liberalerna har fortfarande ingen medvind, men tar sig åtminstone precis upp på riksdagsspärren på 4,0 procent, jämfört med 3,9 i juni.

Överlag är det inga stora rörelser i opinionen. Socialdemokraterna får 26,5 procent, Vänsterpartiet 9,1, Miljöpartiet 5,4, Moderaterna 18,5, Centerpartiet 8,9, Sverigedemokraterna 18,4 och övriga 1,7.