Linde lyfter aborträtt, Jemen och samarbeten

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2019-09-25

USA:s president hyllade nationalismen när han talade i FN:s generalförsamling. Sveriges nya utrikesminister Ann Linde (S) planerar att göra tvärtom.

– Det bästa sättet att uppnå säkerhet är att samarbeta, säger hon.

Linde uttrycker upprördhet över att så tydliga antiglobalistiska budskap luftats under den pågående allmänna debatten i FN-skrapan i New York.

Att de båda premiärtalarna, Brasiliens president Jair Bolsonaro och hans amerikanske kollega Donald Trump, talade om att inskränka aborträtten rimmar också illa med svensk utrikespolitik.

– Kvinnors rättigheter har ju blivit direkt attackerade här. Kvinnor har rätt till sin egen kropp, rätt till abort, rätt till sexuell och reproduktiv hälsa. Det kommer jag också att ta upp i talet.

"Ganska pessimistiskt"

Ann Linde håller det blågula anförandet på fredag eller på lördag. Alla FN:s 193 medlemsstater har sin tid i talarstolen men få respekterar att anförandet ska hållas på en kvart. Linde tänker under sina 15 minuter även ta upp situationen i Venezuela, konflikten mellan israeler och palestinier och kriget i Jemen.

När det gäller Jemenkriget så står hon värd för ett möte i FN på torsdag som syftar till att få liv i den så kallade Stockholmsöverenskommelsen. Den slöts efter unika fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott i Uppland i vintras och omfattar bland annat eldupphör i den viktiga hamnstaden al-Hudaydah. Men processen vacklar och Linde är inte särskilt hoppfull.

– Det är ganska pessimistiskt på många håll, tillstår hon.

– Men det som hände i Stockholm var ändå en liten form av genombrott för det hade inte hänt förut. Nu känner vi ett ansvar för att man genomför det man faktiskt kom överens om på papperet.

TT: Du har sagt att du vill förbättra relationen till Israel, har du agerat på det här i FN?

– Jag har träffat den palestinska presidenten och jag bad om ett möte med den israeliska minister som skulle vara här. Men Israel har sagt nej till alla bilaterala möten eftersom de har en övergångsregering. Men jag har träffat Israels ambassadör hemma i Stockholm, det var något av det första jag gjorde, och vi hade ett väldigt bra samtal.

Känns hemtamt

Ann Linde hann inte jobba som utrikesminister särskilt många dagar innan det var dags för den intensiva FN-veckan, de dagar på året då en chefsdiplomats dagar är späckade med möten om allt från kärnvapennedrustning till kvinnors roll i konfliktlösning. Men tillvaron i FN är inte främmande för den tidigare handels- och EU-ministern.

– Jag har ju jobbat med internationella frågor i 20–30 år och jag har varit i FN väldigt många gånger – inte på just den här positionen, men det känns väldigt hemtamt, säger hon.

TT: Sammanfatta den utrikespolitik du tänker driva i tre ord?

– Demokrati, samarbete och feministisk utrikespolitik.