Emma Frans i ”Sommar” om kampen mellan desinformation och vetenskap

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2019-07-13

Den bästa berättelsen vinner, oavsett om den är sann eller inte.

Därför slåss Emma Frans mot desinformation – med vetenskapen som vapen.

Hon växte upp i ett hem sprängfyllt med böcker, men brydde sig bara om Vecko-Revyn. Trots det blev hon forskare i epidemiologi och vetenskapsskribent. Emma hänvisar till en studie som säger att med många böcker i barndomshemmet ökar barnets möjlighet till akademiska framgång senare i livet.

Emma Frans berättar om information, desinformation och vetenskap i Sommar i P1.

Och det är i den vetenskapliga världen hon ägnar sig åt berättelsen och om den är sann eller inte.

”Om jag är sjuk och går till en läkare räcker det inte att läkaren tror att behandlingen är effektiv. Den behöver också vara det”, säger hon i Sommar i P1.

Men det gäller inte för alla, verkar det som. Den ökande skaran föräldrar som inte vaccinerar sina barn är ett av de tio största hoten mot världshälsan, enligt WHO. Men man vet ju, rent vetenskapligt, att mässlingsvaccin är säkert och effektivt.

I dag bombarderas vi med påståenden från alla håll och det är svårt att hinna värdera allt. Emma uppmanar oss ändå att ta tid och tänka efter, finns det någon som vinner på att jag tror på detta?

Själv försöker hon leva som hon lär med vetenskapen i ryggen, men ibland räcker det inte.

Hennes första förlossning blev en mardröm. Med skör röst berättar hon om dotterns stroke, intensivvården och ovissheten. Det mänskliga i att sträcka sig efter halmstrån.

”När man står där med sitt barn och läkare inte vill ge falska förhoppningar finns det inget mänskligare än att lyssna på den som erbjuder enkla lösningar eller förklaringar. Även om lösningarna bara är tomma löften och förklaringarna felaktiga”, säger hon.


”Sommar i P1” sänds i P1 klockan 13.00 och finns på Sveriges radios hemsida.