Meteorologen om vintern: En av de mildaste sedan 1860

Publicerad 2020-01-26

Det är snart februari.
Och fortfarande höst i Roslagen.
– Det kommer att vara ovanligt stora områden som inte får någon vinter i år, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Med minusgrader fem dygn i sträck blir det meteorologisk vinter. Och så länge har kylan hittills inte stannat i stora delar av Götaland och Svealand.
– Det är inget sådant väder i sikte framåt heller. Även om vi väntar lite kallare väder med både minusgrader och snö nästa vecka så blir det inte så ihållande kyla, säger Mikael Sjöstrand på vädertjänsten Klart.

När vintern uteblir kommer årstiden att gå direkt från höst till vår när värmen återvänder. Det är i sig inget ovanligt. Så har skett utmed Skånes sydkust flera gånger de senaste åren.

Men i år ser det ut att kunna ske i ovanligt stora delar av Götaland och en bit upp i Svealand.

– Det ser mycket troligt ut. Men både februari och början på mars brukar kunna innehålla lite mer kyla, så det finns fortfarande en liten chans att lite större områden hinner få vinter.
Inte ens längst i norr är det särskilt mycket till vinter. Det tunna snötäcket når inte ens ner till Hudiksvall.

”Beroende av luftströmmar”

Klimatforskare och meteorologer brukar ogärna dra några slutsatser av enstaka säsonger eller väderhändelser. Blidvintrar har förekommit förr. I SMHI:s långa tidsserier syns en rad milda vintrar på 1930-talet och 1990-talet. Varmast hittills var vintern 2007/2008.
– I Sverige är vi så beroende av luftströmmarna. Just nu är läget sådant att det hela tiden förs upp väldigt varm eller mild luft över landet. Det är huvudorsaken till att det är så väldigt milt just nu, säger Thomas Carlund, klimatolog på SMHI.

Mild vinter i år.

Han konstaterar att vintern varierar mer än andra årstider.
– Men de sista 30 åren har det inte varit många kalla vintrar. Det var vanligare tidigare, säger han.
– Även om mycket återstår så är det inte omöjligt att det blir ett nytt rekord den här vintern. Så här långt är den väldigt mild. Man skulle rentav kunna säga att den är extrem. Den tillhör helt klart en av de mildaste sedan 1860.

Det måste vara 0-10 grader varmt minst fem dygn i sträck för att den meteorologiska våren ska anses vara här. Men det gäller tidigast från den 15 februari. Så även om vårtecknen redan har börjat dyka upp i Götaland och Svealand så dröjer det ett tag innan den är här på allvar.

Följ ämnen i artikeln