Statsvetaren: ”Bedrövligt och överraskande”

Publicerad 2017-07-26

Alliansen begär att ministrarna Anna Johansson, Anders Ygeman och Peter Hultqvist ska avgå.

Alliansen begär också att talmannen kallar in kammaren för att riksdagen ska kunna behandla misstroendet redan innan riksdagens öppnande.

– Det här var inte väntat, säger Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet.

Sverigedemokraterna gick strax efter presskonferensen ut och sa att de stödjer förslaget.

– Det blir svårt för Alliansen att dra sig ur nu, även om ingen är särskilt sugen på ett extraval, säger statsvetaren Nils Gustafsson.

Alliansen begär att tre ministrar ska avgå, efter Transportstyrelsens IT-skandal.

Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet hade inte väntat sig dagens presskonferens.

– Det här var inte väntat, speciellt inte att det skulle gå så fort. Så sent som i går sa Sverigedemokraterna att de väntar till riksdagens öppnande om en månad. Medan Alliansen vill att talman sammankallar riksdagen redan nu.

”Alliansen vill visa handlingskraft”

– Hela situationen är bedrövlig och överraskande. Alliansen vill visa handlingskraft, säger Marja Lemne.

– Den kritik som varit mot att informationen inte kommit fram till statsministern förvånar mig lite. Det finns även tjänstemän som kan föra fram informationen till politiker, det förvånar mig att det inte gjorts.

Hur kunde den här IT-skandalen hända?

– En del tror jag är att allt skulle privatiseras när Alliansen regerade, deras sätt att låna modeller från svenskt näringsliv, tillsammans med den svenska förvaltningsmodellen går inte riktigt ihop.

”Svårt för Alliansen att dra sig ur”

Sverigedemokraterna gick strax efter Alliansens besked ut och sa att de stödjer förslaget.

Inte helt oväntat, enligt Nils Gustafsson, statsvetare vid Lunds universitet.

– Att de hakade på så snabbt var mer än väntat. Allt är mycket ösäkert just nu, om det blir ett extraval eller inte, jag tror inte att ens partiledningarna vet vad de ska göra. Det blir svårt för Alliansen att dra sig ur nu även om ingen är särskilt sugen på ett extraval bara ett år innan det ordinarie valet, säger Gustafsson.

Finns det någon som vill ha ett extraval i dag?

– Det är svårt att säga. Men de som ligger bra till just nu är Centerpartiet och Sverigedemokraterna, men med i beräkningen är också att det är dyrt med ett extraval, inte minst för små partier så som Kristdemokraterna.

Tror du Löfven är beredd att låta ministrarna avgå för att undvika extravalet?

– Han har försökt skydda sina ministrar, det är tunga namn och han har velat behålla dem. Det kostar att ha dem kvar, men kostar även om han låter dem gå. Det är de avvägningarna som han nu sitter och gör. Det man kan tänka sig kommer att hända är att han offrar någon av ministrarna för att förhandla med Alliansen.