Klimatforskarna: Vi behöver äta mindre kött och mer växter

Publicerad 2018-10-13

Mindre kött, mjölk, ägg och socker – det krävs för att möta klimathoten, enligt en ny studie.

Vi människor behöver äta mindre kött och mer växter – det menar flera klimatforskare i en ny studie.

– Byter du till en mer växtbaserad kost hjälper du inte bara din egen hälsa utan även klimatet, det är den enskilt viktigaste saken man kan göra om man är oroad över planeten, säger Brent Loken, en av forskarna bakom studien, till SVT Vetenskap.

Efter att ha studerat matvanor runtom i världen har klimatforskare kommit med en ny studie som visar att jordens befolkning måste äta mer vegetarisk mat och effektivisera jordbruket för att få en hållbar livsmedelsförsörjning inom klimatets gränser, skriver SVT Vetenskap.

En av dem som står bakom studien – som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature – är svenska Brent Loken från Stockholm Resilience Center. Han har tillsammans med kollegor från olika länder kommit fram till hur vi människor skulle behöva äta och odla för att möta klimathoten.

– Det blir alltid lite domedagsklockor när folk pratar om klimatet men faktum är att vi kan ge varje människa på vår jord en hälsosam diet och samtidigt rädda vår planet, säger han till SVT.

Mindre kött – mer växter

I studien redovisar forskarna att vi behöver äta mindre mjölkprodukter och mindre rött kött, såsom lamm och nötkött. I stället behöver vi äta mer växter. Forskarna menar att varje människa bör äta maximalt 300 gram kött i veckan. De skriver även att man inte ska få i sig mer än 2,5 deciliter mjölk och 31 gram socker per dag.

Forskarna menar att vi måste äta mer växter för att få en hållbar livsmedelsförsörjning.

Dieten som föreslås går i linje med Livsmedelsverkets rekommendationer för vad man bör äta i en hälsosam diet. De föreslår max 500 gram kött i veckan och 50 gram socker om dagen.

– Det är maxrekommendationer för hälsans skull. Det är ju ofta så att det man bör äta för hälsan också är bra för klimatet, men för klimatet är det förmodligen lite strängare krav, säger Hanna Eneroth, dietist på Livsmedelsverket, till SVT.

Om råden som presenteras i studien skulle följas av alla människor i världen skulle utsläppet av växthusgaser kunna minska med 50 procent och behovet av färskvatten skulle kunna minska med upp till 25 procent.

Effektivare jordbruk

I studien tar forskarna även upp att vi måste producera vår mat på mer effektiva sätt. För att möta klimathoten måste mer mat komma fram till affärer och konsumenter, samt att utsläpp av fosfor och kväve måste minska i själva jordbruket.

Enligt Brent Loken krävs att vi tar oss an alla dessa utmaningar för att vi ska nå hela vägen till en hållbar livsmedelsförsörjning.