Kritisk bloggare släpps fri – lämnar Vietnam

TT

Publicerad 2018-10-17

Bloggaren Nguyen Ngoc Nhu Quynh, dömdes i en domstol i Khanh Hoa i Vietnam. Arkivbild.

Hon har prisats för sin kamp för mänskliga rättigheter i Vietnam. Nu har regimkritikern och bloggaren "Me Nam" släppts ur fängelse – på villkor att hon går i exil, enligt människorättsorganisationen Amnesty International.

Regimkritikern och miljöaktivisten Nguyen Ngoc Nhu Quynh, även känd som bloggaren "Me Nam" eller på svenska "Svampmamman", har släppts ur fängelse och lämnat Vietnam i ett flyg mot USA. Enligt en källa, som beskrivs stå henne nära, har hon rest med sina barn och sin mamma.

Frigivandet sker samtidigt som USA:s försvarsminister Jim Mattis lämnar Vietnam efter ett besök. Den vietnamesiska regeringen har inte kommenterat händelsen.

"Me Nam" dömdes 2017 till tio års fängelse för uttalanden i sociala medier om landets regering och det styrande kommunistpartiet

"Under stort personligt risktagande har Me Nam stått i främsta ledet för kampen för mänskliga rättigheter i Vietnam", motiverade människorättsorganisationen Civil Rights Defenders sitt årliga pris till aktivisten 2015.

– Även om "Me Nam" inte längre är i fängelse, var villkoret för hennes frisläppande att gå i exil, säger Nicholas Bequelin vid Amnesty International och påminner om att ytterligare ett hundratal personer hålls fängslade efter att uttryckt sina åsikter antingen offentligt, i bloggar eller sociala medier i Vietnam.

"Me Nam" är den andra regimkritikern i Vietnam att släppas på fri fot i år. En välkänd människorättsadvokat släpptes ur fängelse i juni i år och reste då till Tyskland.