Polisernas metoo-upprop till Dan Eliasson

Uppdaterad 2018-01-15 | Publicerad 2017-12-17

Kvinnliga polisanställda samlas i uppropet #nödvärn. Arkivbild.

Närmare 5 000 kvinnliga polisanställda har ställt sig bakom polisernas metoo-upprop #nödvärn.

Nu har initiativtagarna träffat rikspolischefen Dan Eliasson och lämnat över uppropet.

"Om inte Polismyndigheten vågar blotta sina egna misstag, hur ska andra då våga lita på polisen när tryggheten hotas?", skriver de i uppropet.

Man uppmanar Polismyndigheten att undersöka problemet och förväntar sig att ledningen ska vidta kraftfulla och långsiktiga åtgärder.

Uppropet poängterar att även om metoo haft ett starkt fokus på sexuella trakasserier, vilket också syns i polisernas egna berättelser, så är andra former av kränkningar både vanligare och minst lika skadliga.

"De till synes oförargliga och oavsiktliga strategierna att förminska de som inte uppfyller den manligt kodade normen kan för den drabbade vara ännu mer plågsamma för de drabbade eftersom de ofta är normaliserade och sker så subtilt att den som påtalar dem döms ut som lättkränkt och överkänslig."

Tidigare har det rapporterats om att uppropet kan bryta mot lagen då polisanställda har en skyldighet att anmäla händelser som kan vara brottsliga. För medlemmarna i #nödvärn innebär det att de ska rapportera alla de berättelser som faller under allmänt åtal. Om det inte görs finns risk för disciplinära åtgärder.

Polisens metoo-upprop kan bryta mot
lagen

ANNONS