Här är Nobelfällorna gästerna ska undvika

Uppdaterad 2014-12-11 | Publicerad 2014-12-10

Servetten i knät, inga telefoner vid bordet och inga tummar i munnen som Reinfeldt.

Reglerna är många för Nobelfestens två rookies – Chris O'Neill och Sofia Hellqvist.

I går släpptes bordsplaceringen för Nobelbankettens honnörsbord. Bland de 88 eminenta gästerna finns två av kungafamiljens senaste tillskott - Sofia Hellqvist och Chris O'Neill, som båda gör Nobeldebut.

”Väldigt hedersamt”

Chris O'Neill sitter till bords med Na Ji, hustru till kemipristagaren Eric Betzig och Kasumi Amano, fysikpristagaren Hiroshi Amanos fru. Bara fyra stolar bort sitter svärfar kungen.

– Det är väldigt hedersamt för Chris att få en plats så nära kungen. Han sitter ju faktiskt på samma nivå som Carl Philip. Honnörsbordet är generellt väldigt styrt av rang, säger Jenny Alexandersson, Aftonbladets hovexpert.

Chris har gjort sig känd för sina kunskaper inom ekonomi och aktiehandel. Men ämnet bör behandlas försiktigt, enligt etikettexperten Mats Danielsson.

– Han kan mycket väl svara på frågor om den svenska ekonomin eller hur vi klarat oss genom finanskrisen. Men han bör inte göra några tyngre uttalanden. Han har förmodligen blivit instruerad att ligga lågt.

Middag i fyra timmar

Blivande prinsessan Sofia Hellqvist lär inte få svårt att hitta samtalsämnen. Hennes bordskavaljer är nämligen fästmannen Carl Philip.

– Det här är väldigt kul. Här väljer man att följa en mycket gammal etikettregel, nämligen den att förlovade par ska sitta ihop. Förr ansågs det onödigt att skilja på förlovade par eftersom de ändå bara hade ögon för varandra, säger Mats Danielsson.

Efter middagen hålls första dansen. Men det blir inga tryckare för Chris O'Neill och Sofia. Kungafamiljen dansar nämligen inte på Nobelfesten.

Men kanske viktigast: drick försiktigt. Det är regel för deltagarna vid honnörsbordet att inte lämna den fyra timmar långa middagen för att uträtta sina behov. Om nöden kräver, lämna bordet diskret, men berätta inte för dina bordsgrannar vad du ska göra.

Följ Aftonbladets reporter Frida Söderlunds förberedelser inför Nobelfesten här!

Följ ämnen i artikeln