Jysk drar tillbaka giftiga barnlakan

Publicerad 2015-06-02

Jysk återkallar lakan.

Heminredningskedjan Jysk återkallar barnlakan med Spindelmannen-motiv.

På lakanen har giftiga aminer hittats och de kan innebära en hälsorisk, enligt företaget.

– Det ska inte vara någon fara om man sovit i lakanen, säger Jysks presschef Jonas Schrøder.

Den danska kedjan Jysk säljer bland annat madrasser, utemöbler och sängkläder. Med just det senare verkar det nu gått snett och företaget återkallar ett parti med barnlakan, med Spindelmannen som motiv.

”En hälsorisk”

”Produkten utgör en hälsorisk”‚ skriver företaget i en annons som publicerats på företagets hemsida.

I lakan sålda mellan februari och maj i år har aromatiska aminer upptäckts, enligt annonsen. Sådana kan vara giftiga och ha cancerframkallande egenskaper, enligt Nationalencyklopedin. På rätt sätt används de ofta som mellanled i färgämnesindustrin, men i det aktuella fallet har uppenbarligen något gått snett.

Trots varningen ska föräldrar som köpt lakanen inte behöva vara oroliga, enligt Jysk.

– Vi har varit i kontakt med Miljøstyrelsen och de uppger att det inte finns någon akut risk kopplad till att ha sovit i lakanen. Det ska inte vara nödvändigt att kontakta läkare, säger Jonas Schrøder, presschef på Jysk.

Miljøstyrelsen i Danmark ska även ha varit i kontakt med den svenska motsvarigheten Kemikalieinspektionen, enligt Jonas Schrøder. Lakanen har sålts i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

– Det viktiga är bara att begränsa exponeringen för de aktuella ämnena, säger Jonas Schrøder.

Han uppger att företaget varit i kontakt med fabriken som tillverkat lakanen och att det inte ska finnas någon risk för förhöjda värden i några andra produkter hos Jysk.

Får pengar tillbaka

Kunder uppmanas lämna tillbaka lakanen och få pengarna tillbaka eller en annan vara. De som köpt lakanen på internet ska bli kontaktade av företaget.

Totalt har 498 lakan av typen som återkallats sålts.

Följ ämnen i artikeln