Hugo Chaves katastrofala arv slutar i diktatur

Efter ett bluffval är Venezuela på väg mot en ren diktatur.

Men utan mat och mediciner är det tveksamt hur långvarig den blir.

Ännu en gång får vi bekräftat vilket katastrofalt arv vänsterns kelgris Hugo Chavez lämnade efter sig.

Flera av grannländerna i Latinamerika godkänner inte valet. Där är den auktoritära vänstervågen sedan länge över.

Men i Hugo Chavez hemland Venezuela lever drömmen om socialismen som ska avskaffa fattigdomen och ordna sjukvård och bra utbildning åt alla. Fast bara på pappret.

Drömmen fungerade hjälpligt under Chavez första år vid makten då det fanns pengar att dela ut från en statskassa fylld av oljerikedomar. Underklassen fick gå på universitet med stipendier. Kubanska läkare levererade bra sjukvård och många fick åka till Kuba för att exempelvis göra ögonoperationer.

Med sin tuffa retorik mot USA, nationalisering av oljeindustrin och försöken att skapa en Chavez-våg över hela Latinamerika blev han något av den internationella vänsterns gunstling. Chavez såg som en ny Che Guevara.
Men två saker hände.

Först kollapsade oljepriset och sedan fick ex-militären Chavez cancer.

Inkompetens

Efterträdaren Nicolas Maduro hade ingen av Chavez karisma och en nästan tom statskassa. Detta toppade den tidigare busschauffören med ekonomisk inkompetens som fått ett av Sydamerikas rikaste länder att i allt snabbare takt glida mot avgrunden.

Inflationen är flera hundra procent. Pensionärerna går upp mitt i natten för att hamna först i kön utanför banken när pensionen betalas ut. Sedlarna räcker inte till alla och det gäller att handla för pengarna snabbt eller växla dem till dollar innan de blir helt värdelösa.

I de statliga butikerna finns nästan ingen mat att köpa. Saker som toapapper och hygienartiklar åker folk till grannländerna för att få tag på. På sjukhusen finns nästan inga mediciner. Regeringen har slutat lämna statistik över barnadödligheten.

Venezuela är ett land som befinner sig på ruinens brant. Inte ens ett stigande oljepris kan råda bot på det.
Maduro skyller på att USA och andra länder med blockader försöker knäcka den socialistiska drömmen men sanningen är att det inte behövs. Regimen har lyckats utmärkt med att på egen hand gräva en djup grop.

Nicholas Maduro

Vanstyre

Minst lika skyldig är den sedan drygt fem år avlidne Chavez. Det är hans hemmasnickrade form av populistisk socialism som störtat landet i fördärvet. Med sin karisma lyckades han övertala folk att "chavismen" skulle skapa evigt välstånd och rättvisa i ett land med stora klyftor. Men när pengarna tog slut var det enda som återstod en falnande karisma hos en alltmer sjuk och auktoritär ledare.

Maduro fick ta över katastrofprojektet. Efter fem års vanstyre och maktkoncentration var hans chanser att bli återvald i helgen inte stora.

Därför fick det bli ett fuskval där de värsta motståndarna förbjudits att ställa upp, där statsanställda får betalt för att rösta rätt och där valkommissionen i stället för att vara ett fristående kontrollorgan äter ur Maduros händer. Precis som högsta domstolen och parlamentet.

Kommissionen hävdar att strax under hälften av befolkningen röstade. Observatörer säger att de korrekta siffran snarare ligger på runt 30 procent. En orsak är oppositionens valbojkott.

Manipulera

Det officiella resultatet ger Maduro nästan 70 procent av rösterna men alla vet att det inte är en avspegling av den verkliga folkviljan. Maduro sitter kvar därför att han manipulerat och förvrängt de rester av demokratisk process som återstår i landet. Han kan snart byta ut sin titel på visitkortet från President till Diktator. Hur länge kan han sitta kvar?

Oppositionen är splittrad och försvagad. Många människor orkar inte vara arga längre. De har fullt sjå med att försöka överleva. Hundratusentals har redan flytt till grannländerna.

Några vänner har Maduro kvar i världen. Kuba, Nicaragua och Ryssland som gett Venezuela förmånliga lån.

Ändå är det svårt att tro att Maduro ska överleva särskilt länge vid makten. Landet är i så uselt skicka att något snart måste ske. Ett folkligt uppror, en militärkupp en intervention från utlandet?

Ingen vet vad som ligger i korten men när folk inte längre kan äta sig mätta och 70 procent av barnen på landsbygden lider av undernäring så finns det bara två alternativ. Antingen faller regimen eller så måste den skruva upp förtrycket ytterligare.

”Tvingas äta katter – för att
överleva”
Här är världens farligaste
städer

Följ ämnen i artikeln