Ebbas födelsedag – då faller domen

Publicerad 2018-06-07

Ebbas pappa kommer att fira sin dotters födelsedag vid graven.

Ebba Stefansdotter Åkerlund skulle ha fyllt 13 år i dag.

Samma dag som Rakhmat Akilov får sin dom av Stockholms tingsrätt.

– Jag kommer att fira min dotters födelsedag framför graven. Det här skulle ha varit hennes lyckligaste dag, säger Ebbas pappa Stefan.

Stockholms tingsrätt meddelade domen mot den terroråtalade Akilov klockan 13.00 på torsdagen, på dagen 14 månader efter terrorattacken på Drottninggatan.

Då kommer Stefan vara i en annan del av Stockholm.

– Jag kommer att fira Ebbas födelsedag framför graven samtidigt som jag kommer höra lastbilar med studenter som skriker ut sin lycka över att de tagit studenten. Det är tyvärr något som jag aldrig får uppleva min dotter Ebba göra, säger Stefan.

Ebba Stefansdotter Åkerlund dog i terrordådet på Drottninggatan.

Aftonbladet har tidigare följt med Stefan till kyrkogården och då berättade han om de dagliga samtalen med sin dottern. Han vet mycket väl vad hon hade sett fram emot – om hon hade varit i livet.

– Hon skulle gått ut sjätte klass på Campus Manilla och fått betyg för första gången, något som Ebba såg oerhört mycket fram emot, säger Stefan som var mycket engagerad i Ebbas skolgång.

En av få ljuspunkter i Stefans liv efter dotterns bortgång är arbetet med Stiftelsen Svenska Hjärtan – till minne av Ebba Stefansdotter Åkerlund. Stiftelsen arbetar mot mobbning och vill minska den psykiska ohälsan genom att lyfta fram de som får andra att må bättre.

Ebbas pappa kommer att fira sin dotters födelsedag vid graven.

– I samband med årsdagen av terrordådet delade ett tiotal skolor och föreningar ut stipendiet ”Ebbas Hjärtan”. Det värmde mig oerhört mycket att se glädjen och tacksamheten hos stipendiaterna, berättar Stefan.

Han hoppas att ännu fler skolor och föreningar ska ansöka om att få dela ut ”Ebbas hjärtan” och på så sätt sätta ljus på goda förebilder.

Men den här dagen kommer att bli oerhört tung för Stefan. Hans sorg är i dag minst lika stor som dagarna efter dådet.

– I dag faller domen. En dag som skulle varit min dotters lyckligaste dag, hennes trettonårsdag.