Trumpvisit retar upp irakiska politiker

TT-Reuters

Publicerad 2018-12-27

Premiärminister Adel Abdul Mahdi talade bara i telefon med den amerikanske presidenten, som hade föreslagit den amerikanska flygbasen som mötesplats. Arkivbild.

Irakiska politiker från olika läger far ut mot Donald Trumps oannonserade julvisit hos amerikanska soldater. Många är kritiska mot USA:s fortsatta militära närvaro över huvud taget.

Parlamentet bör hålla ett extramöte för att diskutera "denna skriande överträdelse av Iraks suveränitet, och få slut på dessa aggressiva handlingar av Trump som borde veta sina gränser; USA:s ockupation av Irak är förbi", sade ledaren för Islah-blocket i parlamentet Sabah al-Saadi.

Den andra större parlamentsgruppen Bina skrev i ett uttalande att den amerikanske presidentens besök på militärbasen var "ett flagrant brott mot diplomatiska normer och visar hans förakt och fientlighet".

Premiärminister Adel Abdul Mahdis kontor sade att den amerikanska blixtvisiten hade meddelats i förväg, men att parterna inte kunnat komma överens om plats för en träff varför Trump och Abdul Mahdi bara talat i telefon. Amerikanerna ville att regeringscheferna skulle mötas på den amerikanska militärbasen.

Trump besökte flygbasen Ayn al-Asad utanför Bagdad i ett par timmar på annandagen.

ANNONS