Retorikexperten: ”Argumenterar för att minska rädslan och öka tryggheten”

Publicerad 2018-07-07

VISBY. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson talade i Almedalen i kväll.

Retorikexperten Elaine Eksvärd gör en snabbanalys av partiledarens tal för Aftonbladet.

Helhetsintryck:

Det är god stämning när Jimmie Åkesson kliver upp på scen. Han hyllar och definierar nationalism som något bra, men tar också avstånd från de NMR:are genom att kalla dem ”fega töntar”.

Han blir personlig och nämner sin son och oron han känner för att skicka honom till skolan i ett allt hårdare klimat. Jag tror aldrig den privata Åkesson nämnt familjemedlemmar på detta sätt förut.

Han föreslår att rotavdrag ska omfatta installation av hemlarm. Argumentation för att minska rädslan och öka tryggheten är det hans tal består av, men också vissheten om att SD kommer att vinna. Han ställer asylinvandring mot funktionsnedsatta barn, vårdköer och polisen.

Pengapåsen använder han som grepp, för att stärka trovärdigheten för icke frälsta där borde han nämnt specifika siffror. Han talar så ledigt och naturligt att jag tvivlar på att han haft hjälp av en talskrivare.

Jag frågar ”har du skrivit talet själv” när han klivit av scen och han nickar till svar. Jag undrar om det finns någon annan partiledare som gör det?

Retorisk känga:

Ebba Busch Thor liknar han vid en kaxig myra med tanke på att hon erbjöd SD ”en del av en smula”. ”Vi ska ta hela kakan”, svarar Jimmie Åkesson.

”Jag har noterat ett gäng nazister, ett gäng fega töntar” - om NMR

”Nazism kan aldrig vara nationalism.”

NMR ser på och deras närvaro får SD att se bra ut till och med för deras meningsmotståndare.

Politisk flirt:

Han nämner samtliga partiledare som verklighetsfrånvända med både för och efternamn. Men han utelämnar Ulf Kristersson. Det får man ta som en solklar flirt. Ebba Busch Thor liknades vid en kaxig myra så hon infattas inte i flirten.

Jag har träffat-”alibi”:

Inte ett endaste alibi i detta tal.

Bevingade ord:

”Utan nationalism hade det inte funnits ett VM för det hade inte funnits några nationer.”

”Nationalism bygger folkhemmet”

”Mitt hem ska vara min fristad, det är min borg”.

Kroppsspråk:

Ledigt och självsäkert, han känner till varenda bokstav i talet och därför kan han freestyla med tillägg som inte står i manuset han själv skrivit.

Återkommande ord:

Sömnlös, nationalism, rädd, oro, Sverigevänner, brottslighet, inbrott, välfärd, vi är garanten, låt oss ta ansvar.

Betyg: +++

ANNONS