CHATT: Kriget mellan Israel och Hamas

Publicerad 2023-10-11

I lördags gick Hamas till plötslig attack mot Israel, som snabbt svarade med raketattacker mot Gaza.
Tusentals människor har dött på bägge sidor av konflikten – och nu eskalerar våldet.

Aftonbladets utrikespolitiska kommentator Wolfgang Hansson svarade på läsarnas frågor om kriget.

Följ ämnen
Israel
  • Wolfgang Hansson
    11 okt 2023

    Det var den sista frågan. Tack för dagens chatt.

  • 11 okt 2023

    Måste man inte se lite längre på orsaken till kriget? Palestinierna förnedras ju ständigt s av v Israel genom att förvägras eget land samtidigt som Israel fortsätter att ockupera palestinska områden. Är det då då underligt att palestiniernas tålamod tar slut?

    Perra

    Det stämmer att palestinierna får utstå mycket förnedring på Västbanken. De har rätt att försvara sig mot ockupationen. Men det Hamas ägnar sig åt är rena terrormetoder som bara leder till ännu mer hat och att konflikten blir ännu svårare att lösa.

    Wolfgang Hansson
  • 11 okt 2023

    Har Palestinierna som blev utvisade av Israel 1947 fått ekonomisk reparation? Om ja, varför fortsätter de klaga?

    Ashmel

    Inte såvitt jag kan påminna mig. De vill inte i första hand ha pengar utan rätten att återvända till sina ursprungliga hem i Palestina. Detta är dock inget Israel är berett att gå med på eftersom det i dag handlar om över tre miljoner människor. Men palestinierna vill inte ge upp den drömmen. En orsak till att konflikten är så svårlöst.

    Wolfgang Hansson
  • 11 okt 2023

    Tror du att det kan bli en bredare konflikt, med andra arabiska länder inblandade? Och hur stor är sannolikheten att Iran står bakom upptrappningen?

    Vitali

    Det är det omvärlden är orolig för. Iranstödda Hizbollah i Libanon kan tänkas öppna en andra front i kriget om Israel går för hårt fram i Gaza. I övrigt finns det i nuläget ingen stor spridningsrisk. Egypten, Jordanien och Syrien är inte intresserade av att kriga mot Israel.

    Wolfgang Hansson
  • 11 okt 2023

    Har USA haft någon påverkan på det inträffade på samma sätt som i Ukraina eller är de helt oskyldiga denna gång?

    Lina

    USA är Israels viktigaste allierade och har nu skickat vapen till Israel. Men de har inte haft något att göra med Hamas överraskningsattack. USA kommer att stötta Israel men det finns en gräns ifall Israel använder vad som uppfattas som övervåld när de attackerar Gaza.

    Wolfgang Hansson