Parasiter i fisken och avsaknad av mat – gymnasieskolan brister med skollunchen

Uppdaterad 2023-12-06 | Publicerad 2023-11-27

Lax. Arkivbild.

Kall potatis med oliver, parasiter i fisken och slut på maten i kantinen.

Gymnasieskolan NTI Stockholm Odenplan har problem med skollunchen.

– Jag börjar bli orolig att äta av skolmaten, säger eleven.

På NTI Gymnasiet Stockholm Odenplan stod i förra veckan pasta med laxsås på menyn, något som inte var en ögonbrynhöjare.

Men med i maten följde även ovälkomna gäster, fiskparasiter. Något som ledde till obehag för flera elever.

– Två av mina klasskamrater började må dåligt efter detta och dagen efter var det jättemånga som inte dök upp på skolan, säger en elev.

Hur får det dig att känna att parasiter upptäckts i maten?

– Man blir äcklad av vad som hänt och man blir ju orolig för att äta maten. Nu kommer man börja titta mer noggrant innan man äter, säger han.

Eleven själv upptäckte inte någon parasit och blev inte heller dålig av maten. Men fyndet fotograferades av andra elever och bilder spreds på parasiten som tydligt syntes i maten. Något som även meddelades till köket.

Incidenten fick skolan att gå ut med ett mail där de beklagade det som hänt:

”I går hade vi dessvärre inte någon bra lunch. Vi ber så mycket om ursäkt för det inträffade, och allt obehag det medförde. Självklart ska det som hänt inte få förekomma, och vi har haft möte med skolköket under gårdagen gällande utredning av händelsen och vidare åtgärder för att förhindra att detta händer igen”, stod det i mailet.

Skolmatsal. Arkivbild.

Maten räcker inte alltid till

Men det är inte bara parasiter i maten som förfärar elever och föräldrar. Sedan terminsstarten har matkortet försvunnit och en matsal införts på skolan.

Dock har lösningen lett till att maten inte alltid räcker till.

– Jag sitter varje lunch och väntar på att mitt barn ska ringa och be om pengar för att det inte finns mat kvar. Vi kan inte fortsätta betala för mat bara för att skolan inte kan tillgodose det, säger en mamma till en elev som vill förbli anonym.

Problemet uppstår inte varje dag men när det gör har elever behövt söka sig till andra ställen för mat.

– En dag var det kyckling med potatis på menyn men när mitt barn skulle äta fanns ingen kyckling kvar och hon var tvungen att bara äta kall potatis och oliver, och så får det inte gå till, säger mamman.

Terminsproblem

Problemet har pågått sedan terminstarten och elever på skolan har skapat ett konto på instagram där de nästan dagligen publicerar bilder på dagens servering.

Bilderna visar upp smutsiga bestick och tallrikar, ej genomstekt kött och till och med plast i maten.

De som står bakom kontot skriver även att de vill att matkortet återinförs.

Skolans svar

Potatis och oliver var det enda som serverades en dag.

Skolans rektor Katherine Berg är medveten om elevernas missnöje med maten och att det varit en svajig start sedan skolmatsalen infördes och matkorten togs bort.

– Vi är medvetna om att eleverna gillade matkorten. Men vi tog beslutet att införa en matsal, dels för att eleverna inte skulle behöva stressa på rasterna men också för att säkerställa att det skulle bli näringsrik mat, säger Katherine Berg.

Trots missnöjet har det inte varit på tal att återinföra matkorten och skolan arbetar fortlöpande med att maten ska bli bättre.

– Vi för konstant diskussioner med våra leverantörer och de har varit på skolan för möten med både oss och matrådet. Och det har blivit bättre särskilt efter höstlovet tycker jag.

Även problematiken med att maten inte räcker till är känt för skolan.

– Det har tyvärr funnits enstaka tillfällen under terminen då maten tagit slut, andra dagar har det blivit mycket mat över. Nu fungerar det, vi har haft ett bra samarbete med eleverna kring detta, och täta kontakter med vår leverantör.

– Men det är viktigt att eleverna vet om att vi lyssnar på dem och att vi arbetar med det och har konstant kommunikation för att det ska bli bättre.

 

Fotnot: Den 6 december gick Academedia ut med ett pressmeddelande där de skriver att allt tyder på att larmet om parasiter i skolmaten var ett falsklarm.

Följ ämnen i artikeln