Potthål skapar kaos på vägarna i hela landet

Publicerad 2024-01-28

De dolda farorna på vägen har blivit en nationell snackis.

Potthålen skapar ovanligt mycket problem.

– Det är ett 50-tal nya anmälningar varje dag som kommer in, säger Mikael Arvidsson, enhetschef för gatuunderhåll i Eskilstuna till SVT.

Hålen döljer sig. Ofta är de också vattenfyllda efter att vägarna spruckit.

I år verkar de dessutom vara ovanligt många. Den tidiga och mycket kalla vintern ses som förklaring.

En anledning till att potthålen är ovanligt många i år tros vara den tidiga och kalla vintern.

– Vi har haft en tidig vinter och en kall vinter. Det gör att vi haft väder som man annars mest ser i Mellansverige och det har bidragit till de många skadorna, säger Pajtim Sulejmani som jobbar för Malmö stad till SVT Nyheter Skåne.

De stora temperaturväxlingarna tros också ha bidragit till potthålens framfart. För när vatten tränger in i små håligheter, minusgraderna kommer och isen expanderar, då spricker vägen ännu mer.

Potthål i Stockholm.

I Eskilstuna får kommunen in ett 50-tal anmälningar om nya hål varje dag.

– Det som är ovanligt nu är att vi har haft väldigt kallt och väldigt varmt på väldigt kort tid. Normalt när tjälen går ur marken handlar det om 6–8 veckor. Nu hade vi en temperaturväxling på 24–30 grader inom loppet av ett dygn, säger Mikael Arvidsson till SVT Nyheter Sörmland.

Enligt branschorganisationen Transportföretagen befinner sig 34 procent av de nästan 100 000 kilometer statliga vägarna i mycket dåligt eller dåligt tillstånd. Enligt deras analys skulle det kosta 16,5 miljarder kronor att åtgärda de värsta elva procenten.

– Det finns ingen quick-fix i den här frågan, man måste hela tiden underhålla. Potthål kanske börjar som en sprickbildning som sen blir större och större, säger Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.

Den tunga trafiken har även ökat på de svenska vägarna i samband med att Sverige satsar på allt mer klimatsmarta transportmål.

– Utsläppen minskar men trafiken ökar och vi får tyngre transporter. Det är klart det sliter på vägarna och då blir det ännu viktigare med underhåll, säger Thorsell.

Hon menar att anledningen till de dåliga vägarna är en politisk fråga som länge varit underprioriterad och underfinansierad.

– Det kanske varit mer intressant och fancy för politiker att inviga sjukhus eller broar men då har det löpande vägunderhållet fått stå åt sidan, menar Thorsell.

Skada på bil kan ge ersättning

Den som har oturen att hamna i ett potthål riskerar att paja bilen. Dels genom fordonsförsäkring och egen försäkring på bilen. Men det finns också en möjlighet att kommunen ger ekonomisk ersättning.

– Vid de tillfällen som kommunen inte har åtgärdat, en för oss känd skada, inom rimlig och skälig tid finns möjligheten att ställa krav på kommunen, säger Mikael Arvidsson till SVT.

Runt om i landets kommuner jobbas det nu för fullt för att bekämpa hålen.

I Malmö jobbar fokuserat mot att laga stadens vägar. Men det är också en kamp mot klockan.

– Om det regnar och sedan fryser på så utvidgas de hål och sprickor som finns och som inte lagats, säger Pajtim Sulejmani.

Trafikverket, som har det yttersta ansvaret för landets vägar, menar att det är ”slöseri med både tid och pengar” att ge sig ut och lägga ny asfalt om det är minusgrader.

– Det går inte att asfaltera när det är så låga temperaturer, sa Trafikverkets presschef Bengt Olsson till TT i början av året.

  • 28 jan19.09

    Vilken tur att man har en stor terränggående

    4 hjulsdriven SUV så man klarar nutidens vintrar i Mälardalen, nästa byte blid nog typ bandvagn !

    Robert Fristedt
  • 28 jan18.47

    Ingen fara, det fixar vår eminenta regering. Dom tar, som sig bör, av skatterna dom får in på diesel och bensin! Det är ju fordonen som sliter på vägarna så det är ju rimligt!

    Birgitta Malmborg
  • 28 jan18.17

    Klart det är allvarligare med dåliga vägar i stan där det färdas fler bilar än på landsbygden där det i vissa fall passerar 10 bilar på ett dygn

    johan.gertsson
  • 28 jan18.16

    Johan: Medelinkomsten 2023/månad var 38.300 kr/månad = cirka 460.000 kr/år. På detta betalar man cirka 11.000 kr/ månad i skatt = 132.000 kr. Din skattenuffra är helt tagen ur luften.

    Roffe
  • 28 jan17.37

    ser inga problem med potthål och de man sett fyller de igen omg. vi har hög standard på våra vägar i sverige.

    Karl

Följ ämnen i artikeln