Kristersson tvingades ta skydd från ryska attacker

Uppdaterad 2023-02-20 | Publicerad 2023-02-17

Ulf Kristerssons besök i Ukraina slutade dramatiskt.

Mitt i natten tvingades statsministern lämna sitt tåg och ta skydd när landets västra delar utsattes för ryska attacker.

– Vi tog oss ner under jord och satt med alla andra människor i kylan, säger Ulf Kristersson.

Statsminister Ulf Kristersson besökte Ukraina under onsdagen. Under sitt besök träffade han president Volodymyr Zelenskyj.

De diskuterade bland annat Sveriges militära och humanitära hjälp till landet och gav sitt stöd för att landet ska gå med i EU.

På kvällen tog statsministern, hans närmsta medarbetare och personal från UD och den svenska ambassaden ett nattåg från Kiev mot Lviv för att sedan ta sig hem via Polen.

Kristersson tar skydd i Ukraina.

Bankade på kupén

Mitt i natten bankade livvakterna på hans sovkupé.

– Kvart över tre bankade de rejält på dörren, berättar Ulf Kristersson.

Ryssland hade inlett attacker mot de västra delarna av landet, inte långt från Lvivtrakten där statsministern och hans team befann sig. Tåget stannade på en underjordisk tågstation.

– Vi lämnade tåget och tog bara med oss skyddsutrustning ner under jord. Där satt vi med alla andra människor i kylan och pratade. Någon hade med sig en bok, säger han.

Zelenskyj och Kristersson under mötet i Kiev.

Kriget blev väldigt påtagligt

Efter en timme kunde de gå tillbaka till tåget och åka vidare. I efterhand fick de veta att en hel del av attackerna skett i de västra delarna.

Hur kändes det att sitta och ta skydd där?

– Ärligt talat var det nog mest dramatiskt för oss. Alla våra samtal med ukrainare visar att alla är vana, det här är en del av vardagen. På ett universitet hade man inrett skyddsrum med bredband för att kunna fortsätta jobba. Det här händer ju flera gånger i veckan.

– Men det är klart att det kändes. Kriget blir väldigt påtagligt när man sitter där och fryser under jord. Vi var i trygga händer, men det kändes dramatiskt, säger han.

”Enorm beslutsamhet”

Ulf Kristersson understryker att han och hans team var i trygga händer, omgivna av ett svenskt och ukrainskt säkerhetsteam.

Hann du bli rädd?

– Nej faktiskt inte. Man blir beslutsam i såna lägen och det gick ganska fort. Men det var bra att min familj inte behövde känna till det då, säger han.

Nu är Ulf Kristersson på svensk mark igen. Han säger att resan har gjort starkt intryck på honom, inte minst mötena med vanliga ukrainare som lämnat sina liv för att kämpa för sitt land.

– Det starkaste intrycket är den enorma beslutsamheten som man möter hos alltifrån presidenten till studenter. Känslan att de ska vinna och bygga en normal framtid, den är otroligt stark.