Nya ryska draget: Fördubblar antalet krigsdelfiner

Publicerad 2023-06-30

Mitt under pågående ukrainsk motoffensiv stärker Ryssland säkerheten till havs utanför hamnstaden Sevastopol.

Med hjälp av ännu fler krigsdelfiner.

”Hamnens försvar har troligen ökat med tränade vattenburna däggdjur”, skriver brittiska försvarsministeriet på Twitter.

Följ ämnen
Ukraina
Satellitbilder visar ökningen av tränade marinenheter mellan april och juni 2023.

Under fredagen presenterade brittiska försvarsdepartementet en ny rapport som hävdar att Ryssland ökar säkerheten till havs i Sevastopols hamn.

Tränade delfiner ska beskydda Sevastopols hamn på ryskockuperade Krimhalvön och används troligen för att upptäcka och ”motverka dykare”, skrev brittisk underrättelsetjänst på Twitter under fredagen.

Enligt underrättelserapporten visar satellitbilder tagna mellan april och juni nästan en fördubbling under de senaste veckorna av ”flytande däggdjursburar i hamnen som högst troligen hinnehåller delfiner”.

Mitt under motoffensiven

Planerna för Ukrainas motoffensiv har delvis riktat in sig på viktig infrastruktur nära Krimhalvön. Det utsagda målet är att återta all ockuperad mark.

Flottan i Svarta havet kan vara ett utsagt delmål i planen, genom drönarräder till havs och insatser av specialstyrkor.

Som svar på en möjlig ukrainsk attack har Ryssland förstärkt hamnförsvaret i Sevastopol med ”minst fyra lager nät och bommar genom entrén till hamnen”, enligt brittiska försvarsdepartementet.

”Dessa försvar har troligen förstärkts med ökat antal av tränade vattenburna däggdjur”, fortsätter brittiska försvarsdepartementet.

Använts förr

Ryssland har tidigare använt sig av djur i krigets tjänst. Sovjet utvecklade först ett träningsprogram för djur i krig och programmet har ökat i omfattning sedan ockupationen av Krim 2014.

Hvaldimir fotad i Finnmarken i Norge.

Så sent som i slutet av maj väckte en val som sågs i Hunnebostrand stor uppmärksamhet.

Enligt organisationen Onewhale tros valen i själva verket vara en rysk spion som flytt programmet.

Första gången han hittades var utanför Norges kust år 2019 då han hade en sele med texten ”St Petersburg” på sig och en Gopro-kamera. Teorin är att valen Hvaldimir i själva verket är en spionval.

Följ ämnen i artikeln