Ilska när Arbetsförmedlingen skär ned: ”Ett sjunkande skepp”

Publicerad 2023-06-18

90 nyutbildade anställda blir av med jobbet och ytterligare 100 konsulter får gå efter nedskärningar hos Arbetsförmedlingen.

Beskedet kom på torsdagen – dagen innan de nyrekryterades sista utbildningsdag.

– Vi har utbildats i månader. Det här är slöseri på skattepengar och jag är fruktansvärt upprörd, säger Anna vars anställning sagts upp.

I maj varslade Arbetsförmedlingen alla 320 beslutshandläggare vid myndigheten om uppsägning.

Nu kommer ytterligare besked om nedskärningar. Denna gång är det 90 nyutbildade arbetsförmedlare som får gå.

– Det här beskedet kom som en blixt från klar himmel. Det är sådant slöseri med skattepengar. Jag är fruktansvärt upprörd, säger Anna som är en av de som sagts upp.

Gick internutbildningen – fick inte jobbet

Anna berättar att hon genomgick en nio veckor lång utbildning för att bli arbetsförmedlare inom avdelningen personligt distansmöte.

– Rollen beskrivs som kärnverksamheten inom myndigheten. Det är den enda kontaktvägen som personer har för att komma i kontakt med Arbetsförmedlingen, eftersom att alla lokalkontor stängt för spontanbesök.

Arbetsförmedlingens huvudkontor i Solna.

Beskedet om att de nyutbildade inte skulle anställas kom på torsdagen – dagen innan deras sista utbildningsdag.

– Det är flera frågor som dykt upp efter beskedet: hur kan de ha så här dålig framförhållning? Och vad ska hända med de som söker hjälp hos myndigheten nu?

Larmet inifrån: Medborgarna som drabbas

Senare i veckan kom ännu ett sparpaket från Arbetsförmedlingen. 100 konsulter ska sägas upp säger Peter, som är anställd vid myndigheten sedan flera år tillbaka.

Han berättar att han nu känner stor oro inför myndighetens framtid.

– Vi är ett sjunkande skepp till myndighet. Jag är arg, besviken och jag skäms å myndighetens vägnar, säger han.

Han beskriver att arbetssituationen varit ohållbar under flera år med långa köer för arbetssökande och hög arbetsbelastning för de anställda.

– Jag har förståelse för att det finns en ny budget att förhålla sig till. Men det här är en nedskärning som kommer ge stora konsekvenser.

– Det är medborgarna som drabbas. Just nu är det köer på tre till fyra timmar för att komma i kontakt med arbetsförmedlingen. Jag tänker att det är ingenting mot vad som nu komma skall.

Arbetsförmedlingen: Inte vad vi önskar

Enligt Helena Stein, avdelningschef, handlar nedskärningen om att ”gå mjukare in i” en mindre budget till 2024.

”Vi måste tyvärr avsluta ett antal provanställningar eftersom vi i maj fick en justering i budgeten. Anledningen till det är att Arbetsförmedlingen ska gå mjukare in i en aviserad budgetneddragning från regeringen nästa år”, skriver Stein i ett mejl till Aftonbladet.

Hur ställer ni er till att ni lägger resurser på att utbilda personer som sedan inte anställs vid myndigheten?

”Utgångspunkten var förstås att de skulle fortsätta arbeta hos oss men ett nytt budgetläge har gjort att förutsättningarna ändrades. Det är så klart inte vad vi önskar”·

Arbetsförmedlingen bekräftar uppgiften om att 100 konsulter, vars anställning skulle gälla till den 31 december, får gå den 18 augusti.

Anna och Peter heter egentligen någonting annat.

Följ ämnen i artikeln