Marcus Wandt ny svensk i rymden inom ett år

Isak Fritzon/TT

Kristina Erkenborn/TT

Publicerad 2023-06-16

Marcus Wandt blir tredje svensk i rymden – och färden till den internationella rymdstationen ISS kan ske redan i år.

– Det känns fantastiskt bra. Det är en blandning av överraskning och glädje, säger han.

I november förra året valdes Marcus Wandt bland över 22 500 sökande till en ny astronautgrupp på 17 personer. Sedan gick det fort, som det brukar göra när Marcus Wandt är i farten.

Han är imponerad av Sveriges och europeiska rymdorganisationen ESA:s handlingskraft.

– Man bestämde sig för det och nu gör man det, säger han.

Anledningen till att det har gått så fort för Wandt är att han anställs som projektastronaut och nu tränar intensivt inför ett specifikt uppdrag.

– Utbildningen är väldigt hands on och konkret. Hur funkar rymddräkten? Hur tar man sig in och ut?

Sverige på kartan

Med bakgrund som fallskärmsjägare, ingenjör, stridspilot och testpilot kan han ta vissa genvägar i utbildningen. Flygningen är planerad att genomföras redan detta år, eller under första halvan av 2024. I och med det seglar han förbi flera kollegor som inte ännu fått chansen att ta sig ut i rymden.

Färden arrangeras av företagen Axiom Space och SpaceX som står för raketen. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Rymdstyrelsen och ESA och syftet är forskning i tyngdlöshet.

– Det här sätter Sverige på kartan och vi tar ett kliv framåt som kunskapsnation, säger utbildningsminister Mats Persson (L) vid en pressträff.

Flyttar gränser

Även dagens huvudperson anser att rymdresor är en motivation för forskningsframsteg.

– För att över huvud taget överleva i rymden så finns det problem som man måste lösa nu. Man måste ta tekniska kliv och våga inse att det är svårt men inte omöjligt. Därför är rymden ett fantastiskt verktyg inte bara för att flytta oss längre och längre ut från jorden utan även för att flytta gränserna för mänskligheten på jorden, säger Marcus Wandt.

– Jag ser fram emot att vara en del av något som på riktigt flyttar gränsen för mänskligheten. Det lockar mig starkt.

I april gav regeringen Rymdstyrelsen i uppdrag att få en svensk astronaut i rymden inom ett år, men det är inte gratis. Flera svenska myndigheter och företag har utökat bidraget till ESA med totalt drygt 400 miljoner kronor som fördelas mellan 2023 och 2025.

Nu fortsätter Marcus Wandts intensiva utbildning hos ESA och han hoppas att resan kan få andra att bli intresserade av rymden.

– Förhoppningsvis kan jag inspirera för att vi ska fortsätta sträva framåt.

Följ ämnen i artikeln