Superfuskaren ”Pony” efterlyst av Interpol

Publicerad 2023-02-26

Yuan Nie Poh, 57, jagas över hela världen.

Den före detta rektorn är efterlyst efter att ha dömts för att ha fuskat på prov.

Yuan Nie Poh.

Tillsammans med sin ex-flickvän, sin dotter och ytterligare en medbrottsling frontade singaporianen Yuan Nie Poh, 57, ett komplicerad fuskbedrägeri i Singapore.

Sensommaren 2022 fick hon sitt straff, men tros nu ha lämnat Singapore. Nu efterlyses hon av Interpol.

Yuan Nie Poh, också känd som ”Pony”, var ansvarig på ett företag med privatlärare, som bland annat hjälpte till med GCE-prov. De tas av studenter i åldrarna 16–17 år, men är också öppna för privata kandidater.

Fusken utspelade sig under en testperiod i oktober 2016. Enligt flera internationella medier, bland annat CNN, hade Nie fått 8000 singapore dollar (motsvarande 60 000 kronor) för att hjälpa sex studenter från Kina att klara proven.

När testtillfället kom satt Ponys flickvän, vid tillfället 30 år gammal, i en av testlokalerna och filmade testet med en dold kamera. Filmen streamades till Nie och hennes övriga medbrottslingar - som löste fråga för fråga.

De sex studenterna mellan 17 och 20 års ålder bar hudfärgade hörlurar och fick instruktioner i dem. Om eleverna hörde dem tydligt skulle de vara tysta, om inte skulle de hosta.

Avslöjades av övervakare

Men en av övervakarna hörde ljudet i hörlurarna från en elev. Eleven påstod att den hade blivit tvingad till att fuska, och inte vågade säga nej.

2020 dömdes Yuan Nie Poh och hennes medbrottslingar för totalt 27 fall av fusk. I september 2022 beordrades hon att överlämna sig själv, men avvek i stället.

Fusket har belyst problemen men landets skolsystem som är rankat som världens bästa. GCE-proven är kända som en stressig tid för eleverna då den avgör hela grundskolan och avgör på vilken nivå studenter kan studera vidare.

Genrebild.

Följ ämnen i artikeln